20.12.2021 г.

Мариян Петров предизвиква злото във фантастични разкази

С четири белетристични книги и над сто превода Мариян Петров е един от утвърдените труженици на словото в България. Най-новата му книга „Да предизвикаш злото“ (излязла с логото на изд. „КВЦ“) беше представена на Панаира на книгата в НДК на 8 декември.

В книгата ще срещнете сериозни учени, полудели електроники, едни от най-добрите хакери на света, страхливи крале, духове, змейове, същества от българската митология, извънземни... Ще пътувате по пътя на коприната, в космоса заедно с двама весели шопи, в миналото, в бъдещето, в настоящето, но може би малко по-различно от онова, което познавате. Ще научите дали Моцарт е имал приятел астроном. Ще разберете, че трите закона на роботиката на Айзък Азимов не са толкова универсални и че природата още не е казала последната си дума в борбата ѝ срещу неразумното човечество. Ще се запознаете с гостоприемството и негостоприемството на земяните към извънземните и с различни теории за възникването на разум­ния живот на Земята. Но и ще се забавлявате, ще се смеете и ще имате възможност да се замислите върху злободневни проблеми на нашето общество чрез основния похват на фантастиката, състоящ се само в две думи: „Ами ако…“.

„Мариян Петров е сладкодумен разказвач, който те потапя в разказа си. И макар че историите му са наглед фантастични, голяма част от тях са на фона на реалния ни живот. Някои от тях са толкова забавни и иронични, че те карат да се смееш на глас. Но и комични, и драматични, те са огледало на нашата действителност“ – споделя впечатленията си от книгата редакторът й Красимира Цонева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар