17.05.2013 г.

Откриха 66-ия филмфест в Кан

Никой не може да властва над природата и дори най-престижното събитие в кино индустрията – фестивалът в Кан, не можа да се спаси от поройния дъжд. Това е 66-ото издание на фестивала, което този път се сдоби с необичайно звездно жури в лицето на Никол Кидман, Анг Лий, Даниел Отьой, Кристоф Валц. Председател на журито е Стивън Спилбърг.
"Филмите винаги си съперничат, за да привличат зрители в залите", обясни режисьорът на традиционната пресконференция на журито преди официалното откриване на фестивала. Кан за него е "една световна културна проява".
Режисьорът допълни, че кинофестивалът в Кан е като "глътка чист въздух" в сравнение с наградите "Оскар", които той сравни с политическа кампания.
Фестивалът стартира с представянето на лентата "Великият Гетсби", която събра звездите Леонардо Ди Каприо, Тоби Магуайър и Кери Мълиган. Триото не се отдели един от друг цяла вечер, а Лео асистираше умело на Кери, която се опитваше да се спаси от дъжда. Европейската премиера на лентата бе на фестивала, седмица след като филмът бе представен в Северна Америка. Това е нетипично за Кан, тъй като обикновено фестивалът започва със световна премиера.
Странно или не, Ди Каприо бе видимо доволен от завръщането си на точно този червен килим и цяла вечер се усмихваше. Той разкри, че като тийнейджър е харесвал „Великият Гетсби" и едва наскоро е разбрал същността на романа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар