6.04.2024 г.

Откриват комплексът „Долината на тракийските царе” край Шипка

На 9 април от 11 часа е официалното откриване на историческия атракцион, вече наречен археокомплекс „Долината на тракийските царе“.
Той е първият по рода си, който представя и развива тракийската култура и изкуство, според анонса на община Казанлък.

Намира се в град Шипка, в подножието на Стара планина, с прекрасна гледка към цялата долина. В непосредствена близост до него се намират тракийските гробници - Грифони, Хелвеция, Голяма Косматка, Оструша и Шушманец.
В комплекса
посетителите ще могат да видят макет на древната столица на одриския цар Севт III – Севтополис и автентична тронна зала на споменатия владетел.

В нея са поставени восъчни фигури на тракийци, артефакти на тракийски съкровища от Долината и кът за снимки, с възможност туристите да си направят снимка за спомен, облечени с тракийски облекла. В непосредставена близост до тронната зала се намират занаятчисйките ателиета, в които майстори занаятчии ще творят сувенири.

Холограмен екскурзовод ще приветства всеки турист, а 3D виртуална реалност ще надгражда преживяването като блясъка на тракийската култура. Комплексът трябва да привлече още туристи в Долината на розите, и според плановете, той ще доведе до развитието на културния туризъм в района. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар