8.09.2023 г.

Дита Старова-Керими участва в софийска вечер, посветена на баща й Луан Старова

В навечерието на 8 септември, националния празник на Северна Македония, в културния център на страната в София се състоя вълнуващо събитие, посветено на новите български издания на книги на големия македонски писател Луан Старова (1941-2022).

Това е първото събитие, посветено на баща й, в което участва дъщерята на писателя – Дита Старова-Керими, директор на Националната художествена галерия на Северна Македония. С незатихнала мъка и сълзи в очи тя разказа за баща си, за неговото очакване романите му „Цариградският емигрант“ и „Границата“ да се появят на български. Луан Старова е най-превежданият македонски писател – книгите му са издадени на повече от 20 езика, а за тях са писали световни автори като Морис Дрюон и Ален Боске. Особени симпатии писателят е имал към българския си издател Пламен Тотев, издал вече 7 негови романа.

Н. пр. посланикът на Северна Македония – г-жа Агнеза Руси-Поповска, отбеляза завета, оставен от Луан Старова - за пълна европеизация на Западните Балкани. В интервю пред БНР той заяви преди три години, че основната мисия на неговите романи е да се намери общото между балканските народи.

Литературният критик и издател Пламен Тотев разказа за приятелството си с Луан Старова, за респекта и очарованието на интелекта му, за богатата му култура и космополитност. Спомена и за дипломатическата му кариера – като посланик във Франция, Испания, Португалия и ЮНЕСКО, за преподавателската, академичната и преводаческата му дейност. В книгите на Луан Старова са залегнали много автобиографични елементи. Те разказват историята на едно албанско семейство, принудено да бяга от родния си дом заради войната и да емигрира в Македония. Именно за двете големи войни през ХХ век повествуват двата му нови романа – войни, които преначертават границите, разделят семейства…

Преводачът Мариян Петров, превел над 120 книги от славянски езици, сподели впечатленията си от книгите и прочете избрани откъси от романите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар