16.07.2023 г.

Предизборно може всичко, но не съвсем...

Над 2500 подписа били събрани вече за провеждането на референдум с въпрос „Одобрявате ли държавният ВиК оператор Стара Загора да стане общинско дружество?”

Организатори са движението „Нашият град”, в което влизат местните войводи и независимият Петър Желязков, като акцията е явно предизборна. Явно партньорите в коалицията не са сигурни, как ще се преставят на вота и търсят силни, в кавички, послания към избирателите.

Идеята била: „гражданите сами да определят кога и как да се ремонтират и затварят улици, каква да бъде цената на водата и други въпроси – това да прави Общинският съвет. На пръв поглед това е много благородно решение, но... ВиК-то отдавна е на прицел заради неуредиците и забавянето на големите ремонти на водопроводната инфраструктура. Доволни няма! Но дружеството има 30 милиона дълг, заради финансирането на своя дял от проекта, плюс овърдрафт и други задължения. Да речем, че дружеството стане общинско, то ще поеме не само активите, но и пасивите на предшественика си. Освен това, независимо от собствеността, цената на водата се одобрява от КЕВР, на базата на вложените инвестиции, загубите на вода и други фактори. Така гражданите пак няма да имат пълен контрол върху дейността на дружеството, колкото и да твърдят обратното инициаторите.

И не на последно място, общината едва ли ще е по-добър стопанин от държавното ВиК! Справка, всеки може да погледне съсоянието на повечето общински дружества – те са на загуба. Разбираемо е, че част от досегашните градски старейшини искат да се харесат на заралии, отново да гласуват за тях, но нека изберат друга стратегия. Жалко е, че над 2500 души подкрепиха подписката без да се замислят...

Няма коментари:

Публикуване на коментар