22.07.2023 г.

Три старозагорски гимназии в топ 100 на българските училища

Столичната 91-ва Немска езикова гимназия за поредна година е училището с най-висок среден резултат от задължителния за всички зрелостници в страната изпит по български език и литература, но за първи път резултатът на възпитаниците ѝ не е „Отличен“, а "Много добър" – 5,43. В топ 100 попадат три гимназии от Града на липите – френската, математическата и търговската.

Около една трета от стоте училища с най-високи резултати на изпита са от София, а 10 на сто са частни и са от различни райони на България. В челната десетка влизат шест софийски училища, две от Варна и по едно от Пловдив и Бургас. Всички те имат средни оценки над 5.00.

Това показва традиционната класация на „Дневник”, базирана на резултатите от изпита по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха 45 890 зрелостници от близо 700 училища. Данните са получени от Министерството на образованието по Закона за достъп до информация. Подредбата се основава на факта, че това е единственият изпит, който всички ученици държат при завършване на средното образование и може да помогне на семействата за решението, в кое училище да кандидатстват седмокласниците през следващата учебна година.

Първите пет места в класацията, освен Немската гимназия, влизат още Испанската (164 Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес"), Математическата (Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“) и 73 СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ – всичките са столични училища, както е Езиковата гимназия в Пловдив. В топ сто попадат и три училища от Старозагорско, всички те са от областния град – ГПЧЕ „Ромен Ролан“ (20 място – със среден успех 4,97), ППМГ „Гео Милев“ (61 място – със среден успех 4,64) и Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ (97 място – със среден успех 4,64). 

Няма коментари:

Публикуване на коментар