24.06.2021 г.

Шефът на Мини „Марица изток” подал оставка

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" инж. Андон Андонов е подал оставка, която още не е приета, съобщи Българското национално радио. Андонов обявил, че напуска по лични причини.

Оставката му не е приета, защото за член на борда на директорите на дружеството и трябва да се обяви конкурс или да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. До намирането на и.д. директор Антонов ще остане на поста, на който е вече 7 години.

До началото на април бе в ход процедурата за избор на съвет на директорите на мини "Марица Изток", но след парламентарните избори тя така и не бе завършена и няма яснота кога ще има избрани нови членове на борда.

Мините са основният доставчик на въглища за централите от Маришкия басейн. Миналата година дружеството завърши със загуба от почти 30 млн. лв. Като основна причина се изтъква, че производството е намаляло с близо 1/4 заради неработещите с пълен капацитет централи, чийто скъп ток е почти непродаваем на свободния пазар. Другата причина е, че цената на въглищата от мините не е променяна през последните 7 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар