19.06.2021 г.

Отиваме на опера, по дяволите футбола...


Културата и физкултурата имат ясна взаимовръзка, традиционна за Стара Загора. На 10 юли, от 20 часа, на стадиона под Аязмото отново ще бъде представена вердиевата „Аида”, със специалното участие на италианския тенор Дарио ди Виетри и куп други звезди. Този път класическата творба ще бъде в пълната си версия и единствената разлика е, а билетите са твърдо по 20 лева – за масовите места и стотачка за ВИП-зоната.

Лошо няма, особено след дългата ковидна пустиня в културата, но... От години опера на стадиона е проект, който е забулен от обичайната общинска тайна. Никога през годините, организаторите не са казвали, колко са приходите, колко разходите и дали първото, поне отчасти, покрива харчовете.

Традиционно, декорите са много по-мащабни, нали този път ще отбележим и 150-годишнината от класическата опера на Верди. Миналият път, част от действието бе спестено, макар и тогава да имаше юбилей – век от първия футболен клуб в Зарата, който бе превърнат в стогодишнина на „Берое”, т.е. в нещо, което е историческо невярно.

Това са дреболии, за които местната управа не се замисля...Във всички такива мега, гига и тера-проекти участва и „Бага-тур”, т.е. няколко коня стоят в страни на сцената. Как това обогатява спектакъла? Не е ясно! Сцената пък се строи на пистата, а не на терена, за да не го увреди. Затова зрителите от най-долните редове гледат, доколкото могат, през решетки. ВИП-а пък остава незает, тъй като почитателите на оперното изкуство, знае се, са доста по-малко от почитателите на футбола, въпреки че и последните намаляват. Всякаква информация за хонорарите на гостуващите артисти, декорите, озвучението, което е по специфично и по-скъпо на открито са строг секрет.

Същото, но вече държавно табу тегне нас футболния клуб „Берое”. С високи протекции издръжката му бе поета от държавния ТЕЦ „Марица изток” 2, преди десетилетие. След първоначалните успехи – две купи и призово класиране, отборът зацикли със средни резултати, въпреки стабилното финансиране и честатата смяна на треньорите. Сегашният служебен министър на енергетиката заплашва, че ще спре парите (5-6 млн. лв. годишно) от ТЕЦ-а, защото дружеството е губещо. Така, той каза нещо, което и до този момент много добре се знаеше. Уви нов спонсор, доколкото сочи миналия опит, много труно ще се намери. Логиката при футбола, обаче остава неприложима в изкуството. Там, поне засега, мегаидеите си вървят с пълна сила, а въпроси към тяхното изпълнение никой не задава. Такъв е закона на омертата в Стара Загора.

Иначе „Аида” с популярния триумфален марш има много общо с феновете... както и песента – „На опера, на опера, по дяволите футбола, с център нападателя, защитника и стопера, на опера, на опера, отиваме сега”...

Няма коментари:

Публикуване на коментар