28.08.2017 г.

Читалището от Калипетрово взе приза на кмета от събора „Богородична стъпка“

Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от Дванадесетия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка’2017“, който се проведе  в курорта Старозагорски минерални бани, отиде при Народно читалище „Пробуда 1940“ от с. Калипетрово, общ. Силистра.
Журито с председател доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН определи останалите наградени. Наградата на Съюза на Тракийските дружества в България бе присъдена на ТД „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия 2008“, гр. Хасково. Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора заслужи ТД „Яни Попов“ от Ивайловград. 12-годишният гъдулар Наско Иванов от с. Синапово, общ. Тополовград, спечели Награда на Тракийското младежко дружество, Стара Загора. Танцова група „Кадиевци“ от с. Малко Кадиево, общ. Стара Загора бе отличена с Наградата на Зонта клуб Стара Загора.
Членове на журито бяха и доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева, директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“ и Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Индивидуални плакети и дипломи за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура бяха раздадени на 50 участници в двудневния събор, който събра близо 4000 души от различни краища на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар