3.08.2017 г.

Фестът „Пиеро” в разширен формат представя куклен театър и качествена анимация

Старозагорският куклен театър вече е на 60 години. За втори пореден път Европейската фестивална асоциация награждава с лейбъл за качество Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро”, като това признание идва точно за юбилея. Тази година за феста, който ще бъде от 24 до 29 септември, идват артисти от България, Франция, Чехия, Словения, Унгария, Испания, Холандия и Русия. Освен куклени театрални представления програмата включва изложби, етноконцерт, интерактивна карнавална лаборатория, светлинна инсталация, бирено парти.
„Пиеро” разширява платформата си, като от тази година вече предлага на вниманието ни близките до кукленото изкуство форми - физически театър и модерен танц. Професионалисти в областта ще проведат открити репетиции и ще организират практически семинар.
Ще има традиционния анимационен кинопреглед, на който ще представят панорама на новата българска анимация и на Теодор Ушев, чийто късометражен филм „Сляпата Вайша” бе номиниран за „Оскар”. Освен споменатото заглавие в Стара Загора ще бъдат показани още 10 филма на работещия в Канада аниматор: Tower Bowher, „Човекът, който чакаше”, „Царица”, Drux Flux, „Дневниците на Липсет”, „Славеи през декември”, „Демони”, „Йода”, Sonambulo и „Глория Виктория”.
За пръв път идва и френската театрална компания „Филип Жанти” - Париж, със спектакъла „Одисея с лопата”. Французите са лидери в изкуство в сферата на експерименталните и нови форми при кукленото майсторство за възрастни. За 6-те дни на 9 сцени ще се проведат 36 уникални  прояви. В конкурсната програма ще участват трупи от 8 страни: България, Испания, Русия, Словения, Унгария, Франция, Холандия и Чехия. Още толкова състави ще покажат на многобройната публика своите най-добри постановки.
В Градската художествена галерия ще се открие изложба „60 години куклено изкуство в Стара Загора“. Ще има още изложби керамика и пластика, етноконцерт, открити репетиции и лаборатории, танцови фиести и бирени маратони. Спектакли ще има и в парк „5 октомври“ и на градския площад.
За конкурсната програма Старозагорският театър цяло лято ще репетира новосъздаденото специално за случая заглавие „Животът е бяс“ по творчеството на Достоевски.
Като акцент сред родните продукции се откроява "Животът бяс" на Държавен куклен театър - Стара Загора, чиято премиера ще се състои в рамките на фестивала.
Зрителите ще могат да се насладят на спектакъла „Оптически илюзии” от афиша на "Сфумато" (копродукция с Good Times). Режисьор е Катя Петрова, чието куклено представление за възрастни „Семейство Замза” получи „Икар” през 2016. В основата на новата й постановка са текстове на Даниил Хармс, Михаил Булгаков и полския поет Юлиан Тувим, творили през първата половина на XX век. Чрез клоунада, илюзии и физически театър се изгражда модел на обществото, започващ от баналното и конкретното, който постепенно рухва и изчезва. Шоуто, на което предстоят турнета по цял свят, презентирано в началото като единствено по рода си заради пребогатата си с номера и мистификации програма, се оказва всъщност човешки цирк. Зрелище, в което смъртта е точно толкова абсурдна, колкото и самият живот. Държавен куклен театър - Пловдив, участва със спектакъла "Дама Пика" по А. С. Пушкин, отличен с награда "Пловдив" в областта на изкуството и културата и с "Икар" за режисьорската работа на Веселка Кунчева. Представлението се фокусира върху темата за спасението и проклятието, за гибелната страст и фалшивото смирение.
На 29 септември, когато е церемонията по връчването на наградите, театър Karlsson Haus - Санкт Петербург ще представи на зрителите с "Ваня. Приказка за Ваня и енигматичната руска душа". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар