9.06.2017 г.

Фестивали под знака на златните липи – култура има в този град

Стара Загора, според смешноватите класации е най-добрия град за живеене или пък получава „Зелен Оскар” за най-зелен град (то затова и бизнеса иска да изсече дърветата край Бедечка, защото тази награда ще остане при нас завинаги) и освен това, много ясно, сме център на вселената. Тези твърдения, които най-официално се тиражират ме карат да се смея над съгражданите си, макар че и аз съм си истински стар старозагорец – Ако съм постигнал нещо го дължа на таланта си, а проваля ли се – виновни са другите…Има обаче моменти, когато заслужено мога с гордост да кажа – в този град има култура! Става въпрос за прекрасния юни, когато цъфтят липите и целия град се къпе в техния аромат. Още на първи в Библиотеката имаше страхотен концерт на дуета М&М. По същото време изявите на Пиротските трубачи и на Весна Змиянац в новия парк се провали поради валежите, но за техните почитатели имаше дни наред скара, бира и атракции, а и те не ме интересуват.
Заралийката проф. д-р Мадлен Бъчвалова и американката д-р Минита Даниел-Кокс направиха страхотно представяне на спиричуали и джаз от съвременни щатски композитори, плюс откъси от култови мюзикъли като „Магьосникът от Оз”, „Къщата на цветя”, „Лятно време” на Гердшуин и филмова музика. Нашенката е завършила старозагорското музикално училище и сега преподава в Щатите. Оттам се запознава с Минита и ето ти страхотен дует. В Зарата те пяха безплатно около час и половина, като завършиха с една страхотна българска джазирана песен с фолклорни мотиви.
Веднага след това откриха и поредната филмова „Златна липа”. Поради дъжда старта се обърка малко, но пак с джаз на великолепния военен оркестър, водени от капитан Василев, благодарение на когото имаме и Джаз форума. На „Златната липа” успях да видя 6 филма – „Бъди верен”, „Маймуна”, „Алберта”, „Животът на Ана” „Колекторът” и „Комуната”. Безспорно моят фаворит е „Алберта”, въпреки че лентата бе включена само в съпътстващата програма. Най-интересна бе срещата на публиката с режисьорът и продуцентът на холандската продукция Еди Терстал и Ерик Вюнш. Еди е автор на популярни сериали в ниските земи, като „Алберта” е заснета за рекордните 17 дни. Проектът е финансиран от националния авиопревозвач КLM. „Това е нискобюджетна продукция, но и нашата цел не е да забогатеем. Важното е колкото се може повече зрители да видят нашия филм”, споделиха авторите. Сега двамата работят по нов сериал, който разказва промените в холандското общество след края на Втората световна война. В него ще има и хипита и пънкари и всичките промени, които връхлитат страната след 1945-а. Всъщност, повечето ленти на филфеста си бяха нискобюджетни. Сюжетът в македонската продукция (Бъди верен) се развиваше на две места (помещения), а артистите бяха под десет души. В руския „Колектор” основно в действието бе включен само…главният герой. Това обаче не означава, че качеството бе лошо, напротив, това бе шанс да видим нещо извън обичайното мол-кино. Та така, до следващата година. За българските филми ще се въздържа да правя коментар, защото колкото и да ги награждават са си далеч от европейската кинематография. Вчера започна джазфеста. Пак с дъжд. Веднага сравниха Стара Загора с Нови Орлиан (Ню Орлиънс). Доскоро бяхме на кино, сега сме в джаза. Култура има в този град! Следва – „Кармен” на стадиона. И какво че киното е в операта и библиотеката, а операта е на стадиона? Юни и началото на следващия месец са наистина забележителни…от към богата културна програма, и то качествена.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар