16.06.2017 г.

Референдумът за Бедечка е ненужен и правно неиздържан

На 16 май Административния съд Стара Загора отхвърля искането за предварително спиране, което се обжалва от прокуратурата във ВАС. Върховният административен съд обаче е насрочил делото си за 29 юни - 11 дни след референдума.
Паралелно с това в съда в Стара Загора е насрочено и друго дело за законността на референдум. По същия парадоксален начин и то е насрочено за 28 юни - пак след допитването. През ноември, пак в съда пък ще се гледа делото (№ 8765) относно нарушенията, извършени при промяната на предназначението на бившите бахчи край река Бедечка, което обезсмисля цялото упражнение, в което ще участват старозагорци на 18 юни.
Почти сигурно е, че и първите две дела ще приключат с решение, че провелия референдумът ще е незаконен. Причина е в уникално формулирания от общината въпрос. Той е:
"Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток - бул. "Хан Тервел", от запад - ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие Труд и юг - ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора".
Ако въпросът беше: "Да се строи или не в Бедечка?" с референдума нямаше да има проблем. Но по абсурден начин във въпроса е вкарано, че гражданите трябва да се произнесат за харченето на бюджетни средства, а законът изрично забранява да се правят референдуми за това.
С такъв въпрос гласуващите са принудени да избират между две злини: Дали да се застрои парка, където общината вероятно ще инвестира десетки милиони за инфраструктура или да се дадат 30 млн. лева (според собствениците много повече, като сумата набъбва вече според тях на над 50 милиона) на хората, които по съмнителен начин са придобили имоти в него и по още по-съмнителен начин са получили право на строеж върху тях. А всъщност протестите са точно срещу това, че парково пространство е получило статут на жилищна зона. С така формулирания въпрос излиза, че хората искат общината да даде техните пари на същите тези хора, на които по скандален начин е дала правото да строят в парка, обявявайки го за урбанизирана зона.
Ако съдът се произнесе, че референдумът е незаконен, кметът Живко Тодоров вече ще е в хипотезата за разхищение на публични средства, тъй като общината вече ще е платила 200 000 лева за провеждането му. Както каза един общински съветник – това допитване е много скъпо социологическо допитване. Гражданите са при всички случаи губещи, защото дали за инвестиции в инфраструктурата, или за обезщетения – парите ще излезат от техните джобове.
Политиците и сегашния кмет, който, за да бъдем честни, има най-малка вина за далаверата, призовават да се гласува. Един вид – народът, разбирай заралии, той да реши, нали са демократи. С това прехвърлят своята отговорност на всички. Защото в далаверата са участвали съветници и политици от всички цветове, а така са и гласували през 2012-а. С едно изключение – Тихомир Томов от „Нова сила”. Той бе и в основата за делото във ВАС относно нарушенията в процедурите за връщането на собствеността и промяната на предназначението. Обаче делото бе прехвърлено във Административния съд и сега отново е стигнало до ВАС. А между другото сега се допитваме. За станалите безобразия по времето на бившите кметове д-р Евгений Желев, проф. Светлин Танчев, експредседателят на местния парламент Недялко Недялков - нещо, не се говори. А трябва! Затова повечето заралийски политици, преди и сега се чудят как да извъртят нещата – хем вълците да са сити, хем агнетата…остригани.
Истината е, че никой не задава въпроса, а защо не се изчака становището на ВАС, относно законността или по-точно сгазването на закона при промяна на предназначението и включването на района край реката в плана за застрояване? А дотогава – нека има мораториум върху строителството и глоби за продължаващото изсичане на дърветата! Най-фрапиращото е, че нито собствениците от „Бахчи Бедечка”, нито противниците им от „Запазете Бедечка” искат допитването. Даже в едно от посланието на бахчеванджиите пише – „Гласувайте с „Не” – за бъдещето на децата ни!” Какъв абсурд!

Ами ако гласуваш с „Да”, познайте какви обезщетения ще поискат ревльовците, които се прикриват зад това, че частната собственост била свещена и неприкосновена...”Не”-то пък гарантира бъдещето, но на конкретно едни деца…те си знаят кои!

Няма коментари:

Публикуване на коментар