17.11.2011 г.

Европа иска да вдигне социалните помощи и у нас

Европейският парламент (ЕП) настоява Европейската комисия (ЕК) да разработи законодателство, с което да бъде определен минимален доход в ЕС. Това стана по време на пленарната сесия на ЕП, която се провежда в Страсбург. Най-ниското възнаграждение във всяка страна членка трябва да представлява поне 60 процента от средния доход в съответната държава, се казва в резолюцията относно Европейската платформа срещу бедността и социалното изключване.
За България промяната би означавала драстично увеличение на гарантирания минимален доход, който сега е на символично ниво от 65 лв. Ако намеренията на евродепутатите се осъществят, у нас базовият праг за социално подпомагане ще трябва да стане поне 422 лв., тъй като сегашното равнище на средната заплата е 704 лв. по последни данни на НСИ за септември. Подобна промяна би означавала и гарантираният минимален доход да надскочи минималната работна заплата, която сега е 270 лв., а от 1 май 2012 г. ще стане 290 лв. Показателят се ползва при определяне правото на достъп до социални помощи и обикновено се умножава по определени проценти според категорията домакинство. Така за най-уязвимите групи може да стигне и 107 лв. България има и още един показател - линия на бедността. Догодина размерът й ще бъде 236 лв., но държавата не обвързва никакви плащания с нея и приложението й е чисто статистическо.
С предложените мерки евродепутатите целят да се ограничи бедността в ЕС. "През 2010 г. броят на хората, застрашени от бедност, е бил 116 милиона души, което е над 20 процента от европейците. Осем на сто от тези хора, или 42 милиона души, са живели в крайна нищета", отбеляза в пленарната зала докладчикът по темата белгийският социалист Фредерик Даерден. Резолюцията, която бе приета от Европарламента, обаче не е задължителна, а е с препоръчителен характер за ЕК.

1 коментар:

  1. Управляващите трябва да завишат тези цифри многократно, защото по този начин работодателите укриват данаци.Няма страна в ЕС с толкова ниска работна заплата.
    Управляващите трябва да променят байганьовският си начин на мислене, за да се раздвижи икономиката ни.
    Трябва да си много тъп да не проумяваш, че персона с 200 лева харчи 100 и с 1000 харчи 500, и че този оборот носи доходи с прилежащите му данаци и такси в интерес на държавата.

    ОтговорИзтриване