23.11.2023 г.

Прокуденият проф. Георги Вълчев стана ректор на най-стария български университет

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски” избра за ректор на най-старото ни висше учебно заведение културологът проф. д-р Георги Вълчев, преподавател във Философския факултет. Той взе 198 гласа на балотажа, срещу другия основен претендент за поста – академик Николай Витанов, който получи 152 гласа.

Професор Вълчев е родом от Николаево, завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан” в Стара Загора и след дипломирането си работи в Община Стара Загора. Заради несъгласието си с тенденциозните и патриотарски намеси на влиятелни местни лобита в сферата на културата, той бе принуден да напусне общината. В крайна сметка, това се оказа добре за кариерата му, защото бе оценен подобаващо от други хора, от друго ниво и с друг мироглед и възможности. Всъщност, от това спечели най-престижният български университет, а загуби Стара Загора.

Ето как се разви кариерата на проф. Георги Вълчев след прогонването си от Стара Загора:

Новият ректор на Софийския университет е негов възпитаник. Завършва го през 1988 г. като  магистър е по история, с втора специалност „Философия”. През 1998 г. получава образователната и научна степен „доктор” в Софийския университет, в Центъра по културознание.

От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение.

Бил е заместник-декан е на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра „История и теория на културата” (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата „История и теория на културата” (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската програма „Мениджмънт и социализация на културното наследство”. Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар