1.11.2023 г.

С операта "Евгений Онегин" откриват тазгодишния оперен фестивал в Стара Загора

 „Евгений Онегин“ и „Летящият холандец“ са двете премиери, които Старозагорската опера ще представи на тазгодишния Фестивал на оперното и балетно изкуство (ФОБИ), което ще се проведе от 23 ноември, до 9 декември. По традиция той ще бъде открит от домакините. С „Евгений Онегин“, на Чайковски, по стиховете на великия Пушкин, ще бъде даден старт на фестивалните събития. Това, е най-играната руска опера в Стара Загора през годините, като постановката е представяне общо 124 пъти. След дълго прекъсване, спектакълът ще зарадва меломаните на 23 и 24 ноември, като режисьор на новата премиерна постановка е Славчо Николов, а художник на костюмите е Гендони.

Романтичната опера „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер ще бъде представена на 26 ноември във фестивалната програма непосредствено след премиерата си във Варна. Постановката на Вера Немирова е адаптация на продукцията от 2017 година в оперния театър на Магдебург, Германия. „Холандецът копнее за пристан, докато Сента го вижда като човек, който може да й помогне да излезе от обкръжението си“, споделя Вера Немирова. Така поставено, съдържанието на операта на Вагнер кореспондира с днешните проблеми за любовта, свободата и отчуждението.
По време на фестивала зрителите ще могат да видят и за първи път извън столичната опера постановката на Вагнеровата опера „Валкюра“, на сцената ще се изяви и балета на Пловдивската опера, с легендарния украински хореограф Раду Поклитару, ще има майсторски класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов, интересни изложби, чествания и видеопрожекции също са включени във фестивалната програма.

Държавна опера - Стара Загора, предлага на своята сцена 3 балетни спектакъла в началото на ноември:

На 9 ноември от 19 часа е премиерата на балета за деца "Фантастичното магазинче" по музика на Дж. Росини и Оторино Респиги.

На 11 ноември /събота/ 16 ч. е "Лешникотрошачката" от Пьотр Илич Чайковски.

На 13 ноември /понеделник/ 19 ч. е спектакълът "Лебедово езеро" от Пьотр Илич Чайковски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар