27.05.2023 г.

БДЖ пуска парни влакове през юни, заради 135-я юбилей на железницата


В първите дни на юни парни локомотиви ще пътуват по 3 специални маршрута из страната. Атракционните пътувания се организират по случай 135 години от създаването на Българските държавни железници (БДЖ). Освен, че ще се движат по живописни маршрути из страната, композициите ще се задвижат от локомотиви, произведени през далечните 1935 г. и 1948 г.

На 1 юни се организират пътувания от София до Перник, както и по теснолинейката от Септември до Велинград и обратно.
От София за Перник с парен локомотив 01.23 атракционният влак ще потегли от Централна гара София в 9 ч. и ще пристигне в Перник в 11 ч. Пътуващите с влака ще имат малко повече от три часа за разходка в града, където ще могат да се насладят на различните организирани инициативи. Влакът ще тръгне обратно от Перник в 14:25 ч. и ще пристигне в София в 15:20 ч.
Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Перник - София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.
По същото време влакчето по теснолинейката ще замине с парния локомотив 609.76 от гара Септември в 9:15 ч. и ще пристигне във Велинград в 12 ч. Освен времето за разходка от малко повече от 2 часа в курортния град, композицията ще има две спирания в посока Велинград на гарите Варвара и Долене, където пътниците ще могат да се насладят и фотографират откриващите им се красиви гледки. Атракционният влак ще тръгне от гара Велинград в 14:15 ч. обратно към гара Септември, където ще пристигне в 16:05 ч.
Освен на 1 юни, пътуване по теснолинейката ще бъде организирано и в неделния ден на 4 юни по същия маршрут и със същото разписание. Цената на билета за пътуване в двете посоки Септември - Велинград - Септември е 68 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.
Третият маршрут на пътуване ще бъде организиран в събота на 3 юни по направлението София - Копривщица - София. Парният локомотив 01.23 ще потегли с композицията в 9 ч. от Централна гара София и ще пристигне в гара Копривщица в 11:57 ч. От гарата до града ще бъде осигурен автобусен транспорт и по време на престоя пътуващите с влака ще имат достатъчно време да се пренесат в пропития с патриотичен дух и богат на забележителности архитектурно исторически резерват. Атракционният влак ще тръгне от гара Копривщица обратно към Централна гара София в 16:40 ч., където ще пристигне в 19:26 ч.
Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Копривщица - София е 76 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10-годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.
Билети за влаковете с парни локомотиви могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени, съобщават от БДЖ.
Парен локомотив № 01.23, с който ще се пътува по направленията София – Перник и София – Копривщица, е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur – Швейцария през 1935 г. Той е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.
През 1979 г. локомотив 01.23, който е последната машина от локомотивите от серия 01, е определен за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар