17.09.2020 г.

Старозагорският куклен театър показа поредната си майсторска лаборатория


Старозагорският куклен театър безспорно е най-добрата културна институция в Града на липите. Креативен, иновативен и каквато друга чуждица да употребим, няма да е достатъчна. А на български – екипът му е чудесен, прекрасен, забавен, смайващ, идеен и съзидателен...абе не ми стигат суперлативите.

На 15 септември, артистите от театъра представиха какво са сътворили в своята поредна творческа лаборатория, подготвяйки своята нова постановка по романа на Михаил Булгаков – „Майсторът и Маргарита”.

Заралии обичат своя Куклен театър и също помогнаха, дарявайки 100 стари куфара за сценичната изява. Дълго се чудих, защо са им 100 куфара, и какво, моля ви се, ще правят тях? Оказа се, че куфарите имат много предназначения – на книга, на акордеон, на прозорец и на какво ли не, което просто, само в старозагорската лаборатория на споменатия театър могат да се сетят.


Освен това, всички артисти играха изключително вдъхновено, предавайки емоции, че и чисто физически усилия от сцената, които нямаше как да не се предадат на публиката. Това си беше силен театрален експресионизъм, какъвто рядко се вижда в България, поне аз така си мисля.

Част от този не напълно готов спектакъл, си е истински мюзикъл, който бе подсилен със силното участие на рокаджията Николай Воденичаров-Никеца, които и свири, и на артистичната фурия Милица Гладнишка, която преди време участва и в заралийския джаз фест, явно и харесва арт-атмосферата в града. Ами ще и хареса, как, култура има в този град! Такава мисъл винаги ме спохожда, след като съм гледал спектакъл в Кукления театър.

Апропо, творческите лаборатории, били изключения, каза директорът на театъра Дарин Петков. В Зарата обаче са традиция, от далечната вече 2003-а. По този почин са направени блестящи и награждавани, т.е. високо оценени, не само от лаик като мен, постановки – „Страх”, „Последният човек” и други култови заглавия.

Кукленият театър бе първия, който не се примири с пандемията и излъчваше онлайн представления, съвместно с операта направиха иновативния куклен Турандот, а театъра ще се включи активно и в нощта на изкуствата на 25 септември, когато безплатно ще покажат „Снежанка и седемте джуджета”. Накрая на показаното от „лаборантите”, след заслужените аплодисменти, срещнах директора Дарин Петков, който...ми благодари за това, че съм дошъл на представянето. Чуден човек, аз трябва да му благодаря, за страхотните емоции, които още ме държат. Спектакълът ще е готов в началото на следващата година и вече знам, че задължително ще го видя..

П.С. Моля за извинение екипа на кукления театър, че им откраднах две от снимките, но просто не ми се щеше да снимам по време на тяхното великолепно изпълнение.

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар