22.09.2020 г.

Отново Нощ на изкуствата в Стара Загора на 25 септември

Една от гостуващите от Френския колеж гравюри 

За 15 път в петък ще се проведе Нощ на изкуствата в Стара Загора, в която ще се включат Регионалния исторически музей, двете библиотеки, Обсерваторията, Операта, Кукленият тетатър, и други традиционни и не толкова участници в кампанията. Нощта ще премине при обичайните мерки за безопасност, според карантинните условия.

В Художествената галерия заралии могат да видят пет експозиции. След тях се открояват италиано-българска съвременна графика и колекция от гравюри от бившия Френски колеж в Пловдив. Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувъра ("Chalcografie de Louvre") в един почти 200-годишен период – от XVIII до началото на XX век. Друга част от произведенията е печатана при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. В  колекцията са включени гравюри по живописни творби на художници като Паоло Веронезе, Давид Тениерс, Aнтоан Вато, Жан-Оноре Фрагонар, Франсоа Буше, Жан Батист Шарден, Жак-Луи Давид, Жан Антоан Гро, Теодор Жерико, Йожен Дьолакроа, Пюви дьо Шаван и др. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, но също – битови и пасторални, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Изложби ще има и в зала „Байер” и Дом „Литературна Стара Загора”. В къща-музей „Гео Милев” ще бъдат представени две нови книги.

Нощта ще бъде съчетана с фестивала Августиада, като изборът на Царица Августиада е в Операта от 19 часа. Част от фестивала ще гостува и в Регионалния исторически музей. В операта отново ще може да се направят снимки с костюми от спектаклите, в музея има разнообразна протрама, включваща театър, вокални изпълнения и други атракции.

Кукленият театър отново отваря врати с вход свободен, където най-малките могат да видят пиесата „Снежанка и седемте джуджета”.

Музика на живо ще има в Къщата на архитекта, заведенията Дръмс и Колибри на бирата.

Пълната програма на Нощ на музеите може да се види на сайта на общината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар