10.10.2019 г.

Два филма от „Синелибри” показват в библиотеката

Ленти от кино-литературният фестивал „Синелибри“ ще гостува в някои от големите български градове. В Стара Загора на 13 октомври, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, ще бъдат показани две заглавия:
16 ч., „Загадката Анри Пик“
Франция/Канада, 2017, 117 мин., комедия, драма
Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал и др.
По едноименния роман на френския писател Давид Фоенкинос.
Някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И ето че започват да прииждат ръкописи. Сред тях млада издателка открива истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, майстор на пици. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Дали авторът е имал таен живот? Или става дума за мистификация? „Загадката Анри Пик“ показва как едно литературно произведение може да преобърне съществуването на своите читатели.
18:30 ч., „Казандзакис“
Гърция, 2017, 120 мин., биографичен
Режисьор: Янис Смарагдис
В ролите: Александрос Камбаксис, Одисеас Папаспильопулос, Стефанос Линеос, Тодорис Атеридис и др.
Големият гръцки писател Никос Казандзакис казва, че животът му се определя от неговите пътешествия и мечти. Филмът е вдъхновен от тези слова. В основата е автобиографичният роман „Рапорт пред Ел Греко“ и сюжетът проследява местата, които бележат развитието на писателя – островите Крит и Егина, Берлин и Виена, Русия и Франция. Гръцкият дух, закърмен от велики идеали, присъства тук с цялата си интензивност и мощ. „Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо, аз съм свободен.“ Това е Казандзакис!

Със съдействието на Община Стара Загора.
Вход свободен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар