3.10.2019 г.

140 стари коли показват на ретропарада в новия парк

Автомобил „Форд Т“, произведен през 1910 година отново ще бъде една от „черешките на тортата“ в юбилейния за старозагорския ретро-автоклуб парад, който ще се проведе за празника на града на 5 октомври.
Уникалната машина е собственост на колекционера Тодор Беляков от Поморие, на практика машината е от най-първата серия на американския производител.
Колата е позната на старозагорци от есента на 2012-а, когато взе участие в мащабната възстановка по повод 100-годишнината от обявяването на Балканската война, с нея преминаха през града актьорите, пресъздали тогава княз Фердинанд Кобурготски и синовете му Кирил и Борис.
140 автобижута ще бъдат представени от членовете на ретроавтоклуба и техни приятели от цялата страна, Сърбия и Харватска, специална книга за дейността на автоманиацията през последния четвърт век е подготвил Николай Коруделиев, който от години  проучва и описва състоянието на ретровозилата в България.
Сред гостите на парада ще бъде и председателят на асоциацията на сръбските собственици на ретроколи Небойша Джорджевич, международно жури ще оценя експонатите, обясни Ганчо Баев, председателят на инициативния комитет. „В Стара Загора ще бъде решен календара на всички клубове в България за 2020 година“, каза Ганчо Баев.
Наградите са изцяло в духа на 25-тата годишнина на старозагорския клуб. Всеки участник ще получи специална книга, събрала историята му, както и юбилеен плакет. За първи път и публиката ще има възможност да излъчи свой фаворит с гласуване на място от 10 до 14 часа.

В старозагорския ретро клуб членуват около 40 души, а председателят му Тончо Желязков е притежател на перфектно поддържан „Щаер Дамлер Пух“ от 1937 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар