3.09.2019 г.

Свински пир по време на африканска чума

От първите работни дни на септември, мнозинството от хората, които си изклаха преждевременно домашните свине ще получат по 300 лева. Необходимите документи се подаваха до края на август, месеца в който се проведе този безпримерен прасешки „геноцид”. Това е повод да се направи един анализ на борбата с африканската чума по споменатите домашни животни, който би трябвало да е на БАБХ, но кой знае защо, оттам няма подобна информация.
Африканската чума по свинете се появява в Европа още през 60-те години на миналия век, оттогава започва нейната циркулация по цял свят. Болестта засяга само прасетата, а не хората. То може да се консумира след термична обработка. В Испания и Португалия, където борбата започва още през 60-те, никъде не са избивани масово животни. Само в районите където има зараза. У нас се взе кардинално решение. Затова и клането обхвана и Старозагорско, където до момента няма констатиран нито един случай на болно животно, пък било то домашно или диво.
Борбата с африканската чума проведоха главно селските кметове, които бяха привикани в общинските центрове и ултимативно бяха задължени да популяризират „жизнено необходимите мерки” за спиране на заразата. На тях им беше даден дезинфектант, който смесен със слама, се постави на ключови места на главните пътища към селата. Също така, те трябваше да проследят и дезинфекцията на кочините и местата, на които са избити животните. Проверките от областните дирекции на БАБХ бяха епизодични, и то без присъствието на служители на полицията и без прукорорски заповеди, поради което са проверени много малък брой стопани, които не са имали желание да възпрепятстват проверките. По три стотачки пък получи всеки, който подаде декларация, че е изпълнил препоръките, обещавайки в следващите 12 месеца да не отглежда прасета в задния си двор, според приетата формолировка.
От БАБХ казват, че мерките са съобразно европейската Директива 60, касаеща именно борбата с африканската чума по свинете. Но нито в нея, нито в Закона за ветеринарната дейност, няма изричен текст, който да сочи, че това трябва да става с масовата ликвидация на прасетата. Освен това, в голяма свинеферма като тази в Голямо Враново (в Северна България), където е установено огнище на заразата, са избити само 12 000 от 30 000 животни, тъй като, в част от фермата не е установено наличието на заразени прасета. А това отговаря на евродирективата. В доклада на БАБХ през Европа обаче, е записано че са ликвидирани всички животни във фермата…
Чудно протести за подранилата Коледа почти нямаше. Кметовете и ветеринарните специалисти пък ги превърнаха във врагове и доносници, спрямо голяма част от жителите на селата, и то точно преди местните избори.
Сега остава да се види как от агенцията ще санкционират стопаните, които съвсем законно, не са спазили препоръчаните като задължителни мерки и не са ликвидирали животните си. Те, ако се спазва закона, с чиста съвест могат да осъдят БАБХ. Според повечето потърпевши, ликвидацията се прави в интерес на собствениците на големите свиневъдни комплекси. Нали след една година, няма да има кой друг освен тях да предлага малки прасенца на пазара. Освен това, индустриалните ферми „помпят” животните с антибиотици и хормони, за по-бърз растеж и вкусовите качества са съвсем различни от тези на прасетата отглеждани в двора. Отделно цената на свинското ще върви нагоре, а определени лица ще се уредят и с допълнителни доходи от вноса, който ще замени домашната алтернатива.
Така вместо въвеждане на практики за хуманно отношение към домашните животни, резултата е организираното им масово избиване, включително на малки и на бременни животни. До края на годината домашните мръвки ще свършат, но тази година стопаните ще могат да си купят и от магазина, с помощите от по три стотака. Догодина, тази работа вече е за тяхна сметка. Това е то – пир по време на чума…

Няма коментари:

Публикуване на коментар