20.09.2019 г.

За 14 път провеждат Нощта на изкуствата в Стара Загора

Над 20 културни институти, граждански сдружения и организации се включват в „Нощта на изкуствата“, която ще се проведе за четиринадесети пореден път в Стара Загора. Всяка година проявата се превръща в празник на духовността и събира хиляди граждани и гости на града. На 27 септември, от 19 до 24 ч. - старозагорските музеи, галерии, театри и културни организации ще посрещнат с многобройни прояви и изненади своите посетители. Общата цел е всяка година да се надгражда, да се предлагат актуални и иновативни културни прояви, да се откриват и утвърждават алтернативни културни пространства.
Тази година събитието е част от Европейските дни на наследството, които ще се провеждат през целия месец септември под мотото „Изкуства и развлечения”, а акцентът е върху развлекателния аспект на културното наследство.
Старозагорските културни институти предлагат богата програма за посетителите. Ще има изложби, концерти, експозиции, представления, забавни ателиета, срещи с творци и др. 
Откриването е от 19 ч пред сградата на Регионалния исторически музей с концерт на танцов състав „Тракийци“. Дошлите в музея ще могат да чуят концерти на камерни състави към Държавна опера Стара Загора на експозиционните нива. Рециталът „Градът с най-голямото небе“, който включва стихове на старозагорски поети ще се проведе в Лапидариума от 20.00 часа.  На античната улица децата ще могат да се включат в ателие „Театър в музея“ и както винаги снимки ще се правят в атрактивните кътове   „Антична мода“ и „Средновековен воин“.
Детско ателие „Художник в музея“ и концерт на детско-юношески хор „Жарава“ предлагат в архитектурен комплекс „Музей на религиите“, ателиета за работа с мокър филц, за рисуване с къна, сгъване на оригами ще има в Народно читалище „Родина -1860“.
За любителите на астрономията пред Античния форум се открива работилница „Забавна астрономия“, ще има и изложба на школите по изкуствата към Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора. В залата за посетители на Астрономическата обсерватория ще има интересни презентации на зодиакалните съзвездия, и на вселената през погледа на „Хъбъл“, лекция за древната астрономия и документален филм за стъпването на Луната.
Интересни концерти и пет изложби ще зарадват дошлите в Художествената галерия. Регионална библиотека „Захарий Княжески“ съчетава  Нощ на изкуствата с Европейска нощ на учените REFRESH с „Център по забавна математика”. Ще има математически и природни презентации, работилници, игри за деца и възрастни, срещи с интересни личности и др.

Рок и поп музика на живо ще звучи в пет старозагорски заведения от 20 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар