10.09.2019 г.

Последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова – с премиера на Алея на книгата в София

Част от културната програма на Алея на книгата, която ще се проведе от 10 до 15. 09. в пешеходната част на бул. „Витоша“, ще бъде премиерата на последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, озаглавена „Заедно“ (издание на „Персей“). Събитието е на 12.09. от 19 ч. на сцената на културната програма (пресечката на бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“). Големи български поети, приятели на Евтим и Романьола, ще прочетат стихове от новата книга.
Евтим Евтимов и Романьола Мирославова ще си останат една от емблематичните двойки в българската литература, подобно на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Свързани от поезията, те вървяха заедно и в живота, и в творчеството, създаваха стихове, вдъхновявани един от друг, бяха неразделни в продължение на две десетилетия, заедно поеха и отвъд преди 3 години.
„Той сякаш не можеше да приеме мисълта да погребе жената, която обича и която е двайсет години по-млада от него, но е обречена от жестока болест“ – пише в предговора си Пламен Тотев, който е съставител на тази тяхна последна книга. „Независимо от собственото си разклатено здраве в последната им година, Руми подкрепяше неотлъчно Евтим – и духовно, и физически, разпалвайки волята му за живот и творчество. Двамата си бяха взаимна опора, всеки загрижен за другия.“
Книгата включва най-хубавите им стихове, вдъхновени един от друг, както и последните им ръкописи. Наред с шедьоври на българската любовна лирика като „Жена на балкона“, „Вечерно видение“, „Винарна на любовта“ и „Младо вино“ са публикувани непознати стихотворения, които ценителите на поезията тепърва ще обикнат.

На събитието по време на Алея на книгата – София, ще бъдат връчени и наградите от Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ 2019, организиран от НЧ „Братя Миладинови 1914“ – Петрич, откъдето започва творческия си път Евтим Евтимов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар