23.01.2019 г.

Паметници вдигаме и преправяме всякакви…

В Стара Загора има хора, дето спиране нямат. Може да минат години, ама накрая пак ще надделеят и ще постигнат своето. След като в началото на годината прекрати конкурса за знак "Център на Вселената", община Стара Загора отново даде старт на нова селекция от предложения. Началото на конкурса бе дадено през септември месец, но той така и не приключи, защото дори и след удължаването на срока за участие не бе постъпила нито една оферта за участие. 6000 лева е сумата, предвидена за награден фонд. Първа награда ще бъде възнаградена с 3000 лева, втора – 2000 лв., а трета – 1000 лв.
Целта на конкурса е да се създаде пространствен и композиционен център близо до входа на регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ (по решение на ОбС – източно и южно от стълбището, което свързва бул. „Рилски“ с котата на конструктивното му премостване). Артистичното решение трябва да интегрира в себе си всички възможни прилежащи околни пространства, включително подмостовото пространство (колони, таван и други повърхности).  Участникът, който спечели първото място в конкурса, ще получи задача да направи и работен проект, съдържащ части: архитектура, художествено оформление, конструкции, паркоустройство и благоустройство, електро, вертикална планировка и др. Прогнозната стойност на инвестиционния проект (фаза работен проект) и авторски надзор е в размер до 13 750 лв. без ДДС (16 500 лв. с ДДС). А прогнозната стойност за строително-монтажните работи ще е до 83 330 лв. без ДДС (99 996 лв. с ДДС). В прессъобщение след общественото обсъждане за бюджет`2019 на Стара Загора се сочи, че за реализацията на проекта за знак „Стара Загора - център на Вселената” са заложени 9 000 лв.
Кой ще осигури парите, ами гражданите! Дали искат тази поредна мегаломания, никой не ги пита. Нищо, че наистина, ще прощава градоначалника, ще станем най-смешния град във Вселената. Няма лошо, нека да развеселяваме хората, току виж, както е мечтата на някои големци, потоци туристи хукнат към Зарата…Пара ще падне от тази работа. Между другото, един социален патолог, май единственият в страната, преди няколко месеца откри, че паметници на Вселената има и на още доста места по света, т.е. идеята не е оригинална. Преди това мнозина си мислиха, че има нещо уникално в идеята, но не, не било. Но щом е за славата, макар и този път да не е бойната (нали друг заралийски старейшина убеди всички, че сме Град на българската бойна слава), мнението на опонентите на Мегали идеята няма значение.
Може най-официално да се предложи, табелите в края на града да имат надпис: ДОБРЕ ДОШЛИ В НАЙ-СТАРИЯ ГРАД В ЦЕНТЪРА НА ВСЕЛЕНАТА, ГРАД НА БЪЛГАРСКАТА БОЙНА СЛАВА (НАЙ-ДОБРИЯ ЗА ЖИВЕЕНЕ), НЯКОГА – ГРАД НА ЛИПИТЕ И ПОЕТИТЕ! Да знаят всички, къде са попаднали!!!
Същевременно 50 бона се отпускат за ремонта на паметника на Св. Георги на Алана, тъй като бил в лошо състояние. Този на Бранителите на Стара Загора също се руши, но пък така и се ознаменува миналогодишния юбилей от Освободителната Руско-турска война, без да се направи нищо. Миналата година, градските ни първенци бяха заети да умуват за нов проект – кан Тервел на кон, който трябваше да се извиси на мястото на стария общински съвет, по-преди сграда на дружество „Светлина”. Постройката я събориха, но паметник няма, а годишнината от победата на арабите така си и мина с грандомандските намерения, за които се предвиждаха…има, няма 300 бона. Друг е въпросът, защо е необходим такъв мемориал.
Паметникът на Трета опълченска дружина пък бе преработен, пак с патриотични мотиви и въпреки фактологическите грешки и варварското му „доукрасяване” си остава в този вид и до ден днешен.

Накрая, пак се връщам към един проект, който никога няма да бъде реализиран, а изглежда най-логичен и нужен. Той бе на арх. Петър Бакърджиев и Петер Митев. Те предлагаха по градското ларго да се поставят статуи на старозагорсите поети – Иван Мирчев, Лилиев…Обаче не е важно каква е идеята, а кой я предлага. Приемат се само щуротии, защото се предлагат от когото трябва. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар