10.01.2019 г.

София МЕНАР Филм Фест за трети път в Стара Загора

За трета поредна година София МЕНАР Филм Фест гостува в Стара Загора. Тази година представят осем прожекции, продукции от тазгодишната селекция.
Билет за една прожекция: 5/3лв за ученици и пенсионери
MENAR PASS за 8 прожекции: 30/20лв за ученици и пенсионери

15 януари 2019 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Да пееш в Париж
Игрален филм, Казахстан – Латвия – САЩ (2018), 90 мин.
Режисьор: Джеф Веспа
Той е самороден талант от малък град в Казахстан и е известен в цялата страна с красивия си глас и умението да свири на националния инструмент дамбъра. На 37 му предстои да стъпи на парижка сцена и за първи път да срещне европейската публика с казахското изкуство. Качва се сам във влака за Париж, а слиза с добър приятел: Джордж Гершуин. Животът му е кратък, но успява да влезе в историята на музиката. Той е Амре Кашаубаев и е гласът на Казахстан.

17 януари 2019 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж
Таксим холдем
Игрален филм, Турция (2017), 90 мин.
Режисьор: Майкъл Йондер
Всяка събота вечер Алпер събира приятелите у дома и играят покер до сутринта. Апартаментът му е близо до площад „Таксим“ – център на антиправителствените демонстрации. Играта е в разгара си, а отвън ехтят скандирания, чува се вой на сирени и пукот от пиратки. Приятелката на Алпер, която не може да си седи безучастно, докато слуша суматохата на улицата, иска да изкара всички от дома на Алпер на протеста, но за мъжете около масата играта е много по-важна от бъдещето на страната.

19 януари 2019 г. (събота), зала първи етаж
14:00 ч. – Хинду блус
Документален филм, Пакистан (2018), 76 мин.
Режисьор: Джауад Шариф
Едно вълнуващо пътешествие из непознатите кътчета на Пакистан в акомпанимент на традиционни музикални инструменти, характерни за регионите на страната. Филмът представя живота на пакистанските музиканти, които споделят колко е трудно да продължат традицията на музикалната култура. Режисьорът Джауад Шариф успява да заснеме едни от последните майстори, свирещи на традиционни инструменти в пределите на древната цивилизация по поречието на река Инд.

16:00 ч. – Имамът
Игрален филм, Русия (2018), 121 мин.
Режисьори: Рамил Фазиев, Амир Галяскаров
В затънтено селце в Татарстан новопостроената джамия се нуждае от имам. Тук върлуват безработицата, алчността, безчестието и кражбите. Младият Асфандиар се нагърбва с нелеката задача да изпълнява службата на имам в селото. Появата на духовно лице в околността създава напрежение, вместо да осигури сред селяните спокойствие на духа и помирение, а Асфандиар е с чувство за дълг и е решен да помогне на всеки, който се нуждае.

22 януари 2019 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Стадо без пастир
Игрален филм от рубриката „Ново иранско кино“, Иран (2018), 110 мин.
Режисьор: Хуман Сейеди
Трима братя и сестра живеят в престъпно гето в покрайнините на Техеран. Останали съвсем сами, те се лутат в дебрите на тъмния свят и търсят своя пастир. Най-големият брат с железен юмрук държи властта в семейството, а най-малкият се опитва да го надвие и да ръководи престъпната фамилия. Един ден някой качва клип в интернет как сестра им Мона сваля кърпата от главата пред мъж, за да се похвали с красивата си плитка. Честта на семейството е застрашена и братята трябва да я защитят.

26 януари 2019 г. (събота), зала първи етаж
14:00 ч. – Йога: архитектура на спокойствието
Документален филм, Бразилия – Индия – САЩ – Китай (2017) (2018), 87 мин. Режисьор: Ейтор Далия
25 години в обектива на Майкъл О`Нийл попадат световни кинозвезди и велики личности. Снима за „Fortune“, „Vanity Fair“ и „Glamour“, но богатството, панаирът на суетата и блясъкът не му стигат, за да е щастлив. Едно лично премеждие преобръща живота му и той започва да следва пътя на духа си чрез йога. Заминава за Индия и Тибет, за да се срещне със своите духовни учители и йогини. „Пътуването никога нямаше конкретна крайна цел, беше просто моят личен път в йогата. Пътят беше река, а целта беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йога. Нужни са ни само малко спокойствие и тишина, за да съпреживеем тези неща.“

16:00 ч. – Оскърбление
Игрален филм, Ливан – Франция (2017), 112 мин.
Режисьор: Зиад Дуейри
Едно безобидно спречкване на улицата в Бейрут изправя двама мъже един срещу друг и е на път да прерасне в тежък конфликт. Гордостта и на двамата е накърнена. Единият очаква извинение, но никога не го получава. Враждата им стига до съда. Толкова са убедени в правотата си, че се явяват сами без адвокат. Всеки е прав за себе си и е готов да защити честта и името си. Личната история на Тони и Ясер изважда на светло дребни предразсъдъци и отприщва много насъбран гняв като противопоставя две общности в един град и отваря старите рани на миналото.

29 януари 2019 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж
Мароко отвисоко
Документален филм от рубриката „Кервансарай“, Франция (2017), 79 мин. Режисьори: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио
Красотите на северноафриканската страна от птичи поглед. От заснежените върхове на Атласките планини, през хилядите светлини на площад Джема ел Фна в Маракеш и внушителния силует на джамията "Хасан II" в Казабланка, до синия пейзаж на Шефшауен и пясъчните дюни на Мерзуга.


Билети: https://epaygo.bg, като в полето за търсене напишете името на филма, PASS за всички прожекции от фестивала: https://epaygo.bg/8550854908 или 1 час преди всяка прожекция в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.


Събитието е организирано от „АртЕриa – ArtArea“
в партньорство с „Позор“ и  РБ „Захарий Княжески“

Няма коментари:

Публикуване на коментар