23.11.2018 г.

Всеки ден - Черен петък…

По принцип от управляващите не могат да се очакват чудеса. Например – да разбият ядрото на атома или да открият локомотива… Но да ти говорят за успехи, като същевременно кесията на повечето граждани се опразва, идва в малко повече!
Успехите са въпрос на гледна точка. Показа го и гостуването на премиера при Слави Трифонов. Единият пита – вярно ли е, че дългът станал 26 милиарда лева, а другия отговаря, че е под 20% от БВП. Пояснения няма. Всъщност и единият, и другият са прави. Правителството и кметовете от управляващата партия пък обясняват популярно, защо трябва да се вдигнат данъците за старите автомобили. Защото, те са основен замърсител, който вреди на здравето на българите. Как тази промяна ще подобри родната екология не казват. Отношението е същото както към пушачите. Хем тютюнопушенето, уж се ограничава, но същевременно хазната не иска да се откаже от крупната сума, която постъпва от акцизите. Затова контролните органи масово си затварят очите пред повсеместното неспазване на закона за ограничаване на тютюнопушенето на обществените места. При колите, можеха да забранят вноса на трошките, или поне да кажат – автомобил с над 7 или 8-годишна експлоатация, който не отговаря на стандартите, се забранява да се внася. Ама не, от това има файда – мито, данъци и т.н. Така ще се разчисти и трафика – който може да си купи нов автомобил ще кара, а останалите коли-ветерани, рано или късно ще излязат от движение. Кметовете от управляващите пък се хвалят и с програмата за саниране. Чудно! Тази година в нито една община, не съм чул да е саниран дори един блок или кооперация. Защото нямало одобрено финансиране. А кой го одобрява? Други мъдри законотворци обмислят такса-данък за заведенията, които имат телевизори и излъчват, например, мачове от Шампионската лига. Защото печелели от правата на телевизиите, а същото можело да се въведе и за музика. Това, че клиентите не плащат за телевизия или музика не се брояло, трябвало да се защитят авторските права. Не е ясно през новата година колко още нови данъчни подаръци ще получим от Дядо Коледа, или по-точно от нашите ежедневни сурвакари от парламента и правителството. Вярно е, че минималните заплати се поувеличиха, въпреки ожесточения ропот от работодателите, но те все още не са достатъчно големи, че да ни ги намалят чрез нови данъци и такси. Явно обаче правителството и депутатите са на друго мнение.
За богатството или бедността на даден човек има само един сигурен показател – какъв е коефициента на покупателната му способност. А той, въпреки увеличенията, май яко пада, каквото и да говорят от статистиката. И затова не ни е необходимо убеждение, достатъчно е да се влезе в магазин и всеки усеща по портфейла си, как са се променили цените. В Черния петък, повече от половината българи щели да похарчат от 100 до 800 лева, твърдят в новините. Ето така се поднасят успехите на управлението, ненатрапчиво, но внушително. Както казвал навремето Сталин – Да се живее става по-леко, да се живее става по-весело…”! И при нас е весело, и всеки ден е Черен петък, стига да има нещо в джоба…

Димитър СЛАВОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар