21.11.2018 г.

„Кратка история на пиянството” – от древността до наши дни

Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история.
Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети – за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н. В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания - веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго. 

„Пиянството е изпълнено с противоречия, защото позволява всичко. Кара ни да пеем или ни приспива. То е радост за крале и тяхната гибел. Доказателство за мъжка мощ и средство за съблазняване на дамите. Затова то ще съпровожда неизменно човечеството. Неотдавна НАСА публикува вътрешен доклад, в който признава, че поне при две изстрелвания на космически совалки  космонавтите били здраво подпийнали. Това не е изненадващо. Хората работят пияни от хилядолетия, а и честно казано, ако ще ме изстрелват със свръхзвукова скорост в безкрайна бездна, и на мен ще ми се иска да изпия сто грама за храброст”, твърди авторът.

ЗА АВТОРА
МАРК ФОРСАЙТ е роден в Лондон през 1977 г. Възпитаник е на Оксфордския университет. Популярен блогър, той е и автор на пет книги, предизвикали голям читателски интерес.

ОТЗИВИ
Забавно пътешествие през 10 000 години история на алкохолните напитки... Тази свежа и хумористична книга, посветена на начините да се напиеш през вековете, е истински дар за любителите на чашката по целия свят и е изпъстрена с вдъхновяващи цитати за насладата от хубавите питиета.
—        The New York Times Book Review

Развлекателно четиво, в което Марк Форсайт е заредил догоре мокрия бар с любопитни исторически факти, хумор и колоритни изрази.
—        Wall Street Journal

Марк Форсайт е написал блестяща книга, която е препоръчително да прочетете с чаша хубав алкохол в ръка.
—        Daily Mail

Марк Форсайт предлага изключително забавен преглед на хиляди години алкохолна история в малко над 250 страници.

—        The Guardian

Няма коментари:

Публикуване на коментар