2.11.2018 г.

Примата на старозагорския балет Анелия Димитрова с „Кристална лира”

"КРИСТАЛНА ЛИРА" на СБМТД в категория „Млад изпълнител“ е за АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА примабалерина на Балета на Държавна Опера – Стара Загора
За ролята на Демна в спектакъла на „Нестинарка“ – танцова драма от Марин Големинов
Анелия Димитрова – примабалерина на балета на Старозагорската опера притежава всички качества на звезда. Тя тихо превзема своите мечтани върхове – еднакво блестяща в своите превъплъщения както в класическия, така и в съвременния балетен репертоар. Очарователна и завладяваща със своята неподправена артистичност, със стабилна техника и вярна в интерпретацията на различни танцови стилове. Ролята на Демна е нейният голям шанс и тя превзе танцовия Олимп с лекота.

Анелия Димитрова е родена на 1 септември 1989 г. в Стара Загора. Завършва НУМСИ“Христина Морфова“, специалност „класически балет“ в класа на Алида Бонева. Паралелно с това от 5-годишна и до сега посещава Балетната школа на Снежана Дескова. След завършването на музикалното училище кариерата на Анелия като балерина продължава в чужбина. От месец март 2015 г. е в състава на балетната трупа на Старозагорската опера. Талантливата балерина веднага е забелязана от настоящия художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова и за кратък период Анелия Димитрова натрупва сериозен репертоар от главни солистични роли: Жулиета от „Ромео и Жулиета“ по музика на П.И.Чайковски , Нела от „Делвата“ от Алфредо Казела, Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски, Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета“ от проф.Александър Йосифов, „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини/Оторино Респиги, Маргарита от музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ“ по музика на Шарл Гуно – спектакълът бе специално подготвен за ММФ „Моцартови празници“ в Правец и заснет от БНТ. Предстои й още един вълнуващ дебют в голямо класическо заглавие: Анелия Димитрова ще танцува в ролята на Китри в премиерния спектакъл на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус през месец ноември тази година. От 2017 година Анелия Димитрова е примабалерина на Балета на Държавна опера-Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар