15.11.2018 г.

Масово клониране в най-добрия за живеене град

Снощи кметът на Стара Загора Живко Тодоров представи отчета си за свършеното от екипа му през годината. Разбира се, това е нормално и необходимо, защото гражданите трябва да знаят как се изразходват обществените средства, но…
Кметът започна с финансовата политика и припомни изказването си в една от националните телевизии, че данъците за старите автомобили трябва да се вдигнат. Заради екологията и чистия въздух, който най-много се замърсява от старите возила. После веднага припомни, че местните данъци не са вдигани от 2012-а, въпреки че заплатите в администрацията се увеличават с вдигането на минамалната заплата. Той не пропусна и да напомни, че във фейсбук много хора, губили добрия тон и критикували действията на кметствато, без аргументи! Все пак призна, че това е демокрацията, но намекна, че ропотите около забавените ремонти по европрограмите, несъгласията с изпълнението на някои от тях, всъщност са дело на злонамерени и политиканстващи граждани. Да помислим дали е така?
Вдигането на данък МПС не зависи от общините и няма никаква връзка, например с данъците за жилищата или налога за сметта. Повечето хора си купуват стари автомобили, защото нямат пари за нови. Тук логично е да се зададе въпроса, а защо се разрешава вноса на таратайките на Европа и това решение от кого зависи? Излиза, че хем се „помага на бизнеса” – да внася трошки, пък който се измами да си купи, поради липса на други възможности, да плаща повече. Е това как ще подобри чистотата на въглищата. Същевременно се твърди, че политиката на управляващите не е да пълни бюджета, а е с грижа за хората. Не, точно така си е – пара да пада. Това е основното мото и при други акценти в бюджета. Предвижда се да се ремонтира зоопарка, в който, посетителите годишно са над 100 000 души. След реновирането му, в него посещаемостта щяла да се увеличи петкратно. Много туристи от района щели да дойдат специално заради зоологическата градина.. Почиват ли тези цифри на някаква реална база – не! Същия е и подходът към новоизграждащата индустриална база, която щяла да намали безработицата (тя и сега била малко над 2%) и да развие високотехнологични производство. В недействащата още база в квартал „Зора” зоната вече си има и борд, който движи нещата. Вярно, преди години направиха и друга зона, в западния край на града, която щеше да привлече големи инвеститори. Изградиха и комуникации, както правят в новата, а инвеститори така и не дойдоха. Сега обаче щели, но никой не казва какъв интерес има досега, ама с конкретни имена и компании. Същевременно остатъците от бившото ЗЗУ, които поне на времето имаха не само изградена инфраструктура, но и сгради, които днес приличат на Сталинград след голямата битка, стоят като паметник на индустрията, която изгубихме. За там планове няма и ще си остане, като едно черно петно в най-красивия град на републиката, както се казва една старозагорска група във фейса.
Кметът вмъкна и програмата за саниране, която е спряна през тази година – колко красиви били станали блоковете. Вярно, фасадите са хубави, но програмата е спряна, защото парите за нея свършиха. По-добре да не беше я споменавал. Кметът се похвали и със станалите традиционни шествия със знамето (най-дългото в републиката) и ритуалът Молитва за Стара Загора, за които никога не е споменато, колко пари са стрували. Важното е, че този патриотичен и организиран акт ни вкарва за кратко в националните новини. Градоначалникът говори и за многото проекти, които щели да приключат скоро, макар че нито един от предварителните срокове не са спазени. Заралии не трябвало да роптаят, въпреки затрудненото си ежедневие, защото това се прави в името на по-добрия, и разбира се, европейски облик на града, като че ли допреди това сме имали азиатски или африкански облик.
Отчета продължи в същия дух, че всичко се прави и върви по мед и масло. Накрая, някакви младежи освиркали кмета пред входа на хотел „Мерианпалас”. Потърпевшият веднага се оплака в социалната мрежа и вълна от съпричастност я заля…Стотици си смениха профилните снимки, с тази на градоначалникът, плюс надпис че го подкрепят. Дори, поради това масово клониране, други, по-заблудени си помислиха, че с него се е случило нещо лошо. Тези табиети не са от вчера, затова си има тематични групи от години – „Да изберем Живко Тодоров за трети мандат” и „Всеки ден снимка на Живко Тодоров”!!!

И това става само четири дни след историческата дата 10 ноември, когато уж отхвърлиха култа към личността! Очаква се създаването на нови групи във фейса, които примерно могат да се нарекат: „Живко, да живей”, „Родих се, изучих и израснах под мъдрото Му ръководство”, „Единни срещу мрънкащите, да възстановим Закона за защита на държавата”…Тогаз се питам, що ни беше 10 ноември? По старите знаят, че същото бе и при Т.Ж. – не, не са объркани инициалите…    

Няма коментари:

Публикуване на коментар