2.03.2017 г.

Освобождават от длъжност архитектката на столичния квартал „Младост”

Главният архитект на софийския квартал „Младост” Весела Тасева ще бъде освободена от поста си, тъй като е одобрила проекта „Гранд Каньон” на „Гаранти Коза”, въпреки че към него има много постъпили забележки.
Това стана ясно от думите на кмета на столичния „Младост” Десислава Иванчева, която даде пресконференция, в която участваха експерти и граждани от района.
Иванчева обясни, че арх. Тасева е подписала разрешението за строеж, въпреки несъгласието на ръководството на районната администрация, като се е поддала на натиск от гл. архитект на София Здравко Здравков.
Забележките към проекта са били посочени на два експертни съвети и един от основните е проблеми с свързан с трафика. Експертният съвет в „Младост” е изпратил протокол с особените мнения, но гл. архитект на София Здравко Здравков го е върнал на районния архитект.
„Арх. Здравков хвърли „Гранд Каньон” на „Младост”, въпреки че от проведения по-рано експертен съвет има много забележки към проекта. Районът го върна с още забележки от районен експертен съвет, но Здравков пак го върна на гл. архитект на „Младост”. Здравков бяга от отговорност, както се опита да избяга и с небостъргача в „Лозенец” „Парадайз тауър”, с опита да го прехвърли на Столичен общински съвет”, заяви общинският съветник Войслав Тодоров. Той посочи, че вероятно има натиск арх. Здравков да разрешава безкрайни застроявания, въпреки че няма как да не вижда проблемите на проектите.
„Проектът „Гранд Каньон” ще има 750 апартамента и 250 хотелски стаи. Резултатът е, че „Младост” 3 ще се увеличи с ¼. И това при положение, че не е правено никакво обществено обсъждане, макар по документи такова да е имало”, добави Нина Иванова, която се представи като гражданин и майка на две деца. Тя каза, че със застрояванията се ограничава правото на живот на хората.

ЛИПСА НА ПЛАНИРАНЕ

Кметът на „Младост” Иванчева припомни, че до изборите през миналата година са били издадени 120 разрешителни за строеж, което тя определи като шок за района. Сред тях има разрешения за строеж, издадени от гл. архитект на София, но и от старата администрация на района. Иванчева посочи, че тези разрешителни се дават „на парче”, без цялостна визия за транспортните проблеми, за електрификацията, топлоподаване и ВиК.
„Опитваме да променяме устройствените планове, включващи конфликтни строежи, но това е тежка и дълга процедура”, заяви кметът на „Младост” и добави:
 „По стария закон имаше предвидени по 35 квадрата площ на човек, а по сега действащия ЗУТ, за големите градове – според приетия устройствен план – тоест колкото остане между блоковете.
Тя поиска 50% от стойността на разрешителните за строеж да остават в районния бюджет, като даде пример, че някои разрешителни струват до 800 хил лв. Иванчева съобщи, че бюджетът на „Младост” е 28 млн. лв, но от тях 24 млн. са училищни бюджети, останалите почти 4 млн. са за административни разходи и остават няколко десетки хиляди, с които трябва да се ремонтират улици, тротоари, озеленяване, да се оправя осветление.

„Младост е замислен през 60-те години на XX век. Планиран е за 5 микрорайона по 7500 души с големи междублокови пространства, предвидени са паркове. А сега се издават разрешителни на парче, което е смъртоносно за района. Ако продължи да се върви в тази насока е смъртоносно за района”, добави Асен Велев от Мрежа за инициативи и референдуми.
„Частната собственост е свещена, но и гражданите имат право на въздух. С липсата на планиране градът се убива. Нужно е цялостно планиране на инфраструктурата”, заяви зам.-кметът на район „Младост” Биляна Петрова. Според нея такова планиране би изключило уплътняването със строежи между блоковете, но в Софийското поле има достатъчно място за разрастване на столицата. Тя добави, че местата в детските градини и училищата в „Младост” не са достатъчни да поемат новите нужди, произтичащи от застрояването
„Част от нашата идея за зелен „Младост” е да се спре дивото застрояване”, добави тя.

СПРЕНИ СТРОЕЖИ

Иванчева и експертът от районната администрация Ивета Вутова обявиха, че в момента два са спрените строежи. Въпреки препоръките на комисията по архитектура, заповедите за спиране да бъдат отменени, та са оставени в сила с решения на Административен съд, които са отхвърлили жалбите срещу тях.
В тази връзка Войслав Тодоров заяви, че спрямо районната администрация в „Младост” се осъществява безпрецедентен натиск от страна на ПП ГЕРБ. Той даде пример именно с привикването в комисията по архитектура и градоустройство в Столична община на Иванчева и изказаните там твърдения на гл. архитект на София Здравко Здравков, че има основания да смята, че издадените заповеди за спиране на строежи в „Младост” не биха издържали в съда и „Столична община ще бъде задължена да плаща сериозно обезщетение”. Той запита дали ресорните комисии ще викат кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, след решението на Административен съд, че скъпият билет е незаконен и ще я предупредят, че данъкоплатците чрез Столична община може да плащат високи обезщетения.

РЕФЕРЕНДУМ

„Референдумът трябва да се случи! От медиите разбрахме за излезлия протокол от проверката на ГРАО, според който 1/3 от подписите отпадат по различни причини. Това е нелепо! Искаме от председателя на СОС Елен Герджиков да спази закона, за да отстраним проблемите в предвидения едномесечен срок”, заяви Иванчева, която е председател и на Инициативен комитет „За Зелен Младост”, който събра подписка с искане за организиране на местен референдум срещу застрояването.
Асен Велев добави, че мнението на хиляди не може да бъде неглижирано, заради стотина гласа, които не достигат, за да бъде референдумът със задължителен характер. Биляна Петрова окачестви референдума като вик за помощ да се обърне внимание на проблемите, а не самоцел да се спре презастрояването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар