1.03.2017 г.

В операта представят концерт, посветен на 3 март

Американски балет показва своя спектакъл по „Хрониките на Нарния” на 14-ти

По повод Трети март пет от най-значимите културни институции в Стара Загора – ДТ"Гео Милев", Държавна опера - Стара Загора, Държавен куклен театър-Стара Загора, Общински фолклорен ансамбъл "Загоре"  и Военният духов оркестър при Втора Тунджанска механизирана бригада канят на съвместен празничен концерт-спектакъл на 2 март от 19 часа на сцената на Операта.
Зрителите ще могат да се насладят на разнообразни изпълнения от съкровищницата на националното ни и световно музикално и танцово наследство.
В началото на концерта ръководителите на 5-те културни институции ще поздравят всички присъстващи за предстоящия празник. Програмата ще бъде открита с танци от операта „Момчил“  в изпълнение на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригенството на Димитър Косев. Артисти от ДТ“Гео Милев“ ще поднесат откъс от концерта-спектакъл „Гласовете“, а след тях Елена Баръмова ще изпълни ария на Зорница от операта „Луд гидия“ от П.Хаджиев. Артистите от Куклен театър-Стара Загора ще представят откъс от спектакъла „Фолклорна магия“ с режисьор проф.Боньо Лунгов. В програмата на концерта Военен духов оркестър при Втора Туджанска механизирана бригада под диригенството на кап.Цветомир Василев ще изпълни съпровода на три италиански канцонети, изпяти от солистите на Операта Ивайло Йовчев, Деси Стефанова, Нели Нечева. Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще представи фрагменти от постановката „Ромео и Жулиета“ . Красивата ария на Захария и хор на евреите от операта „Набуко“ от Дж.Верди ще изпълнят Александър Марулев и хор на Държавна опера-Стара Загора, след което зрителите отново ще видят откъс от спектакъла „Фолклорна магия“. Празничната програма завършава с Главанска копаница в изпълнение на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.
Нека споделим тези мигове на гордост и радост! Да бъдем заедно, да празнуваме заедно!

Калейдоскоп от  красота, вдъхновена от жената ,така многолика и тайнствена, заралии могат да видят във вокалния концерт на 6 март от 19 часа в залата на РБ“Захарий Княжески“. Концертът е на обичаните солисти на Държавна опера-Стара Загора - Елена Баръмова /сопран/ и Гергана Русекова /мецосопран/, а на рояла е Деница Петрова. В програмата са подредени като пъстроцветни, искрящи стъкълца любими песни и дуети от български,руски и френски композитори. „Името ми е жена” е заглавието на това музикално събитие в навечерието на Международния ден на жената. То се осъществява благодарение на Община Стара Загора, програма Културен календар и със съдействието на РБ“Захарий Княжески“.
В програмата са включени арии и дуети от оперите „Орфей и Евридика“, „Дама Пика“, „Аида“, песни на С.Рахманинов, Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Георги Черкин и др.
Фондация “Елион Артс” представя американския балет “Екселсиор” от Хюстън, Тексас вспектакъла “ЛЪВЪТ, ВЕЩИЦАТА И ДРЕШНИКЪТ” по “Хрониките на Нарния” от К. С. Луис. Спектъкълът в Стара Загора е на 14 март, той ще бъде показан и в столицата на 9 март, както и във Варна – на 11 март.
К. С. Луис е професор в университета в Оксфорд по средновековна и ренесансова литература, когато пише втората от седемте книги от “Хрониките на Нарния” – “Лъвът, Вещицата и дрешникът”. Балетът разказва вълнуващата история на Луси, Сюзън, Едмонд и Питър в омагьосаната страна Нарния и техните приятели – приказните герои. Продукцията ще зарадва хора от различни възрасти, като съчетава разнообразни стилове модерен балет с класически елементи. Постановката се играе от 2015 в САЩ, а през 2016 г. е представена в Полша и Чехия.
Балет “Екселсиор” е познат на българската публика с турнето си в България от 2011 със спектакъла на библейска тема “Пробуждане” по “Откровение на Йоан”, който беше изпълнен с огромен успех в София, Велико Търново и Варна.
    От 2002 до днес балетът представя своите спектакли в САЩ, Полша, Чехия, България, Австралия, Русия, Япония и Китай.
    Соня Стейнс                                                                                                        
    Артистичен директор, режисьор и продуцент
Лайза Полок
Директор на балета, продуцент и главен хореограф.  

В ролите на главните герои:

Аслан – Ребека Лупниц
Бялата вещица – Лайза Полок
Луси – Изабел Полок
Сюзън – Пейтън Шел
Едмунд – Кайри Колиър
Питър – Брук Спрадлинг

Тимнус – Кели Ан Роландс

Няма коментари:

Публикуване на коментар