17.03.2017 г.

Новият посланик на Япония оглавява журито за Царица Роза 2017

Негово Превъзходителство Шиничи Яманака, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, придружаван от своята съпруга гостува в Казанлък.
Той бе посрещнат от кмета Галина Стоянова, която предложи амбасадорът да поеме председателството на комисията, която ще определи тазгодишната Царица роза. Тя запозна гостите с предстоящите празници от културния календар на общината, на които очаква да присъстват и високопоставените й гости. Изборът на Царица Роза 2017 ще бъде на 12 май. „Работата на журито е сериозна и винаги се приема с много голямо уважение.“, отбеляза тя. „Това е много отговорна задача и чакам празника с нетърпение!“, отвърна посланик Яманака, който сподели, че е разглеждал снимки на Цариците през годините и познава тяхната красота. „Вашето участие гарантира на казанлъчани безпристрастността на избора.“, коментира Николай Златанов, председател на Общински съвет, който също взе участие в срещата, заедно с началник Кабинет на Кмета Сребра Касева.
Галина Стоянова разказа за дългогодишните връзки с японските градове Мунаката и Фукуяма и културния обмен с техните жители. Като възможности за разширяване на доброто сътрудничество тя посочи посещения на ученици от двете страни на разменни начала, което срещна подкрепата на японския посланик.
В разговорите за приятелството с хората от Страната на изгряващото слънце намериха място различни общи идеи за бъдещо развитие и задълбочаване на отношенията в сферата на образованието, културата и туризма.
Кметът на община Казанлък прикани своите специални гости да разгледат две от емблемите на града – паметника „Тракийката“ и изящната скулптура „Японка“, творби на покойния на Доко Доков. Негово Превъзходителство благодари за жеста в Казанлък, израз на уважението към японската жена и приятелството между двете нации. Чуждестранни посетители отделиха време и за вдъхновяващата осмомартенска изложба „Женското начало“ в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.
В програмата на дипломатическото посещение намери място и среща с Христо Стоянов, художествен ръководител на танцов ансамбъл „Казанлък“ и почетен гражданин на Япония. Покрай разговорите за честите гостувания, културния обмен и много нови планове, бяха споменати заслугите и подкрепата на покойния Шиничи Мунемаса, специално близък приятел на Казанлък. От 2001г. благодарение на него в Мунаката се провежда ежегодният български фестивал.

Посланик Яманака остана впечатлен от популяризирането на японската култура тук и изяви желание сътрудничеството в бъдеще да продължи да се развива и задълбочава. Негово Превъзходителство Шиничи Яманака пристига у нас като посланик на Япония през юли 2016 г. и така наследява традиционно добрите взаимоотношения на японците с Казанлък. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар