22.01.2016 г.

Президентът за пети път говори, без да каже нищо конкретно

Президентът Росен Плевнелиев вчера се отчете, за пети път. Това е нещо като речта на американския му колега, наречена „За състоянието на съюза”. При нас рапортът на държавния глава може да се именува „За състоянието на президента”!
Той каза, че е твърде рано да се обявяват кандидатури за нов държавен глава. Според него всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца изборна кампания, вместо да свърши нещо смислено, ще бъде наказан от хората. Излиза, че след четири години, най-сетне е решил да направи нещо за хората, т.е. за избирателите. Ами досега какво е правил?
За международното положение, любима тема на Плевнелиев, той видя опасност за ЕС: „Не се впечатлявам от оръжия! Важното е че твърдо отстояваме евроатлантическите ценности…”
Ранното стартиране на дебатите ще подмени истинския дневен ред на обществото, който е голямата тема (така и не се разбра коя е голямата тема) за справедливостта, изтъкна президентът.
В присъщия си стил изговори общи думи с пожелателен характер. На годишната си пресконференция той каза още, че очаква до лятото да видим отговорни действия, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство.
Президентът призова политиците да спазят добрия принцип и шест месеца преди президентските избори да не правят промени в законодателството, както в предишни години. Държавният глава коментира и скоростната смяна на представляващия ВСС вчера, когато Соня Найденова беше сменена с Димитър Узунов.
"Като гражданин няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира ВСС - не заради конкретните лица, а заради принципите на прозрачност, на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те", изтъкна той.
Според Плевнелиев гражданите са жадни за справедливост. Очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Като гражданин съм разочарован от това, което видяхме вчера, призна президентът.
По думите му се намираме във важен момент, в който е наложително всички отговорни институции да се съсредоточат максимално за приемане на изключително важни закони, правила върху "реформата на реформите".
"Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е да има или няма съдебна реформа и ако я има, кой ще има тежката дума във ВСС. Алтернативите са две – задкулисното вземане на решения по цялата реформа, а от другата страна са принципни, публични, добре обосновани дебати. Силно съм притеснен от това, което видяхме и се надявам, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазвани и то пред очите на целия народ", каза още той.
Попитан за това дали е допринесъл за влошените ни отношения с Русия, президентът заяви, че България никога не е поставяла под въпрос историческите връзки, общите ценности, които споделяме и това ни прави силни. Когато виждаме действия, които нарушават международния правов ред, дестабилизират нашето семейство, се очаква да имаме позиция. Аз няма да се снишавам, нито ще чакам началниците да се разбират, коментира Плевнелиев.
Росен Плевнелиев изтъкна, че идеалът ни е ясен и посочен от Левски - да постигнем "чиста и свята република" и да намерим достойно място в редиците на европейските народи.
"Зависи от всеки един от нас. Държа здраво посоката на европейското развитие, спомагам за силния глас на България в семейството на демократичните европейски държави", допълни държавният глава."Не по думите, по делата ще познаете кой какъв е. Най-силната мярка срещу олигархията беше взета от служебното правителство на Марин Райков. Никой друг не посмя да въведе правила за държавните пари", похвали се той.
Вицепрезидентът Маргарита Попова пък смята, че се подменя дебатът за съдебната реформа.
Тя попита какво очакваме от правораздаването, като прокурорът и съдията не могат да се гледат и са се смразили заради политически разпри.
"Докато не се единим, никакви реформи няма да имат резултат. Какви SMS-и си писали, на кого си писали и защо са си сменили представляващия - не можем да се занимаваме с такива неща", каза Попова и допълни, че агресията и насилието са дошли от това, че сме смразени и разединени, и от падението на морала и на нравите.
За съжаление хората помнят президентът главно с многобройните му гафове – с незнанието си в кои страни е на официално посещение, с речта му на фона на Скалистите планини, с тайните му срещи с шефовете на ЕРП-тата зад граница, с недопускането на родните журналисти на молитвената закуска (ифтара) в пловдивското мюфтийство, с политкоректното му неспоменаване на Русия на тържествата на 3 март и на Шипка, с обявяването на хибридна война и още маса глупости и недомислици…
Не е хубаво гражданите да не уважават държавния си глава, но и той трябва да положи усилия и да не ги излага. Затова въпросът дали ще се кандидатира на вота или не, за повечето българи няма никакво значение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар