27.01.2016 г.

"Ехо от Банскофилмфест' 2015" показват в столицата

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София. Панорамата е пет дни – на 3, 4, 5, 8 и 9 февруари 2016 от 18 часа, като гарантира 24 филма с много адреналин и екстремни спортове. Мястото на провеждането й е традиционното – Полският Институт в София (ул. "Веслец" 12).
"Ехо от Банскофилмфест' 2015" ще представи всички наградени филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко страхотни ленти за Вас! В отминалото 15-то издание бяха показани над 120 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала Банскофилмфест – най-големият в този формат на Балканите. Чрез тези киноленти публиката се пренася до едни от най-екзотичните и труднодостъпни точки на планетата – Патагония, Хималаите, Аляска, Африка и др. Запознаваме се с постиженията на приключенци и пътешественици от световна величина, които се справят по удивителен начин с предизвикателствата на екстремните условия. Част от филмите са свързани с бита, изкуството и културата на планинарските народи, някои от които са на изчезване. Филмите са истински истории за смелостта, волята, приятелството и променят представите за човешките възможности.
Ще бъде прожектиран италианския филм "Нини" на Джиджи Джустиниани, който взе Голямата награда на Банскофилмфест 2015. – Една история за любов, живот, раждане и смърт, разказана по прецизен и смел начин чрез архивния филмов и снимков материал на Нини Пиетрасанта и Габриеле Бокалате. С целенасочен и прецизен стил пред нас постепенно и точно навреме се разкриват емоциите – радостта и трагедията на техния живот. Специална награда на журито – "ТОМ" – Филма на Анхел Естебан и Елена Гоател чрез своя стил без клишета, изчистено и с фина ирония ни разказват историята на понякога трудните, но много близки отношения между млад алпинист и баща му. С добре балансиран монтаж, камерата ни пренася от реалния живот към трудностите на соловите изкачвания. Награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания – "Юрек", Полша – Чрез историята на легендарния алпинист Йержи Кукучка филмът разкрива сложната културна, икономическа и политическа ситуации в Източна и Западна Европа през седемдесетте и осемдесетте години на XXв. „Юрек" разглежда постиженията и проблемите в алпинистката кариера на Кукучва, свързани със спонсорите и медийния му живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар