13.07.2011 г.

Мъртвите първи започват преселението в Бели Бряг и Трояново

Мините обновяват „последния им дом”

Във връзка с експлоатирането на концесионната площ за добив на лигнитни въглища предстои изселване на селата Бели бряг и Трояново. Размерът на обещетенията продължава да буни духовете на жителите на двете села, но връщане назад няма! Четири села от района на комплекса вече са заличени от мините при разширяването на полето на добива. Сегашната евакуация налага прекратяването на погребения в гробищния парк на Бели бряг, за което на 17.11.2010 г. е издадена заповед от кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев.
В края на 2010 г. „Мини Марица-изток" пое ангажимента следните ангажименти - изготвяне на Подробен устройствен план, промяна на предназначение на закупен в Раднево от минното дружество имот, изготвянето на работни проекти за разширение на гробищния парк, изграждане Дом на покойника, разширение на път до гробищния парк и необходим паркинг към него, както и цялостното финансиране на тези дейности.
По-голямата част от ангажиментите вече са изпълнени и два от работните проекти са вече факт. Вече са получени и съответните разрешителни за строеж.
Общата площ на имота е 15 000 кв. м. Ще бъде ограден с полумасивна ограда от стоманобетонов цокъл и решетести метални пана, като са предвидени три изхода - два за транспортни средства и един за пешеходци. Височината й ще бъде 2 метра. Всички алеи ще бъдат постелени с трайна бетонова настилка. Достъпът до гробищния парк ще бъде улеснен, като се ремонтира и удължи съществуващият път, а непосредствено до входа на парка ще бъде изграден и паркинг за автобуси и автомобили. Ремонтът на пътя ще се извърши на два етапа, за да не се прекъсва транспортната връзка до парка. Новият път ще бъде асфалтиран и ще бъдат изградени тротоарни алеи.
Сградата за Дом на покойника ще представлява един комплекс от ритуална зала, помещения за административно обслужване - стая за служебно лице, стая за гробари, склад за материали, склад за съхранение на паметници, помещение за раздаване на храна за помен и санитарно-битови помещения за посетители и персонал. Предвидена е и рампа за достъп на инвалиди.
Предстои стартиране на процедура за избор на изпълнител и изпълнение на строителните дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар