9.01.2013 г.

Уникален музей отваря врати във Велико Търново


Животът от средновековието възкръсва с новите технологии

Владетелите, създали и разнесли славата на Второто българско царство, ще бъдат овековечени в единствения по рода си на целия Балкански полуостров музей на скулптури от силикон. Намира се във Велико Търново, в подножието на Царевец и ще бъде официално открит в началото на 2013 г. В него ще бъдат изложени общо 28 фигури на знакови исторически личности, дворцов интериор и стенописи, ще бъдат онагледени различни български занаяти.
За пресъздаването на паметните събития от онова славно време е вложен колосален ръчен труд, а всеки детайл е направен с изключителна прецизност, до най-малката подробност.
Новият музей е на два етажа с обща площ от 870 квадратни метра. В него ще се влиза от ул. “Никола Пиколо”, отвеждаща туристите до крепостта Царевец.
Фигурите на царските величия от родовата ни памет и национална гордост са в зданието до ВИП площадката на аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”. От площадката на върха се разкрива най-красивата гледка към крепостите Трапезица и Царевец, стария Търновград и красивите меандри по поречието на Янтра, както и архитектурния резерват Арбанаси.
Цар Иван Асен ІІ и съпругата му Ирина Комнина посрещат туристите в специално изградената тронна зала. Иван Асен е изобразен като мъж на около 45 г., внушаващ сила, смелост и прозорливост. До него ще стои българският патриарх Йоаким, споделя художникът Борис Борисов, който отговаря за експозицията.
Централният вход на музея е оформен по подобие на главната порта на крепостта Царевец. От него ще се спуска защитна решетка, а от двете му страни ще бъдат фигурите на двама стражи.
В един от салоните е показан достолепният цар Калоян, в две сцени - на кон, след славната победа над Балдуин Фландърски, както и по време на коронясването му от папския кардинал Лъв.
Туристите ще видят и богати търновски велможи, интериорите на болярско жилище, на църква, както и на къща, принадлежала на човек от по-нисшите социални слоеве. Древните занаяти пък са пресъздадени чрез фигури на грънчар, монетар, ковач. Воинската слава се разкрива чрез пластични скулптури на преден план, а зад тях ще има внушителен стенопис на Иван Хаджийски със сцени от Адрианополската битка и от пленяването на Балдуин през 1205 г.
Монах, който реди слова върху скрижали, зограф, иконописващ църква, макет на храм пък разкриват богатата духовна и книжовна дейност в Царевград Търнов. С аудио-визуална техника се пресъздава богатата история на старопрестолния град с неговата воинска слава и духовна мощ.
Изграждането на посетителския център “Царевград Търнов” е по проект за туристически атракции, спечелен от общината за 6 750 000 лева по ОП “Регионално развитие”. За интериорното решение на музея са заделени половин милион лева.
Скулптурните фигури са изработени в естествена големина от разнообразни висококачествени материали, сред които преобладават гипс, силикон и полиестерна смола. Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на уникалната технология за направата на фигурите е търновският скулптор Борис Борисов. През последните шест месеца той ръководи екип от тридесетина души, които изработват статуите, дават им живот и ги обличат, за да заприличат на истински хора.
Специално място тук ще бъде отделено на характерната за старата столица сграфитокерамика, като в експозицията ще бъдат подредени съдове, изработени от грънчарката на Самоводската чаршия Нина Нешева. Ще има и монетарница с типичните инструменти. Според привнесен от Изтока обичай майсторът, макар да е свободен човек, ще бъде привързан към стената с верига, за да демонстрира своята честност.
До него ще се виждат зидарят бай Станул и неговият чирак. Каменоделецът Камен и ковачът Желязко също са част от колоритната композиция. Борис Борисов чувства и преживява характера на своите герои, затова е дал име на всеки от тях и им говори като на свои деца.
В близост се представя разделът “Духовност” с болярско ктиторско семейство с иконописец, изографисващ образа на св. Димитър, и чирак, стриващ пигмент в хаванче. Последното помещение от експозицията представлява възстановка на скрипторий. Сред рафтовете, отрупани с книги и свитъци, зад високо писалище - катедра, монах пише с паче перо, а друг задълбочено чете.
Най-деликатната част от човешкото лице - очите, са изработени по поръчка. Очните протези се избират спрямо етническата особеност на типажа и характеровите му особености.
Очите на Балдуин например са скандинавски тип, а за да предаде ярост на образа и отчаянието от загубата на битката и пленничеството зад крепостните стени на Царевец, художникът леко е оцветил ретината на очната протеза в червено.
Характерната усмивка на някои от образите се постига със специални зъбни протези.  Всяка една от фигурите в уникалния музей е създадена първо на специални скици на база исторически извори и описания.
Целта е всичко да бъде максимално близко до реалността. На ръка, косъм по косъм се вплитат в лицата и косите, веждите, ресниците на миглите и брадите на всяка скулптура. Одеждите и снаряжението също са ръчна изработка.
Така например за направата на една ризница, която тежи 20 кг, отиват 14 000 метални халки. 120 стрели, 20 меча, 15 щита, два арбалета и пет лъка са изработени специално за новия музей.
Изцяло от метал е изваян и изкован шлемът на пленения Балдуин. Посетителите ще могат да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени.
Дикторски текст на различни езици ще разказва историята от славното минало на България. На големи монитори ще може да се направи виртуална разходка в 3D възстановка на двореца.
Предвидена е специална зала за дегустации на вина и медовина. При напускане на експозицията летописец ще вписва с перо името на всеки посетител в специално почетно свидетелство, че е посетил средновековния Търновград.
Освен като музей, идеята е новият мултимедиен посетителски център да функционира и като място за провеждане на открити уроци с ученици. Така малчуганите нагледно, с помощта на модерни технологии, ще проследяват хронологията на събитията и личностите от столичния период на Търновград през XIII-XIV век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар