15.03.2024 г.

Графична изложба „Гледни точки“ показват в зала „Лубор Байер“

Представителство на СБХ - Стара Загора и Община Стара Загора представят графична изложба „Гледни точки“. Тя ще бъде открита на 18 март, от 18 ч., в изложбена зала „Лубор Байер“ и ще може бъде видяна до 30 март. Куратор е д-р Милен Алагенски, председател на СБХ под липите.

Авторите на експозицията - Елена Савова, Димитър Христев и Цветан Стоилков, се запознават в ателието по графика в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив. Изложбата е жест към една от първите самостоятелни изяви на младите графици, участвали и награждавани от Националната изложба „Графичен форум“. Проектът отразява първите творчески търсения на групата. Типично за графиката, експозицията е решена в няколко цикли, за които може да се обобщи, че засягат проблемите, които вълнуват младите хора днес.

„Сред графиците се шири мнение, че графиката е „мъжка работа“ заради съсипващите ѝ ефекти върху физиологията на човека. Противно на това, Елена Савова ни представя големоформатни графики, които са изработени на завидно техническо ниво в класически прийом. Темата за екологията, видяна през женската чувствителност, обобщава няколко от тях. Човекът е  неделима част от природата и като че ли този основен принцип е в основата на оцеляването ни. В същия контекст разсъждава и Цветан Стоилков, опитвайки се да даде образ на невидимото – мръсния въздух, който дишаме. Невидимото, което се овеществява заради ефекта си върху нас. Димитър Христев пък ни поднася своите разсъждения за човека днес – умислен и угрижен, често поставяйки се сам в неравностойно положение. В другият му цикъл, съставен от големоформатни лоногравюри, опонират безгрижието и радостта от играта на детето. И при тримата прави впечатление увлечението да се експериментира в полето на графиката, при Савова това са възможностите на цветната графика, при Стоилков белият щрих върху черния картон, а при Христев границите на възможностите на класическия щрих“ обобщава д-р Милен Алагенски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар