24.03.2022 г.

В неделя минаваме на лятно часово време

Преминаването към лятно часово време през тази година е в неделя, 27-и март. В 3 часа през нощта стрелките на часовниците се сменят с един час напред, т.е. става 4 часа. За първи път тази практика се въвежда в Германия през 1916 година, като примерът ѝ е последван и от други държави. В България промяната на времето е от 1979 година.

Часовите промени са в изпълнение на Директива 2000/84 ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа на ЕС, от 19 януари 2001 г., уточняват от Института по метрология. В сто страни в света часовата промяна се извършва два пъти годишно, въпреки съмненията за реалния ефект от тези действия и продължаващите дебати по темата.

За последен път трябваше да въртим стрелките през март или през октомври 2021 година, в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическото, тоест зимно часово време. Но към момента няма единодушно решение, както на национално ниво, така и на международно. Изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар