15.03.2022 г.

Съветски и англо-американски самолети атакуват Стара Загора и Казанлък през Втората световна война

 

Казанлък и Стара Загора става мишени на вражески самолети по време на Втората световна война. В Казанлък се намира Държавната военна фабрик и школата за подготовка на пилоти, Стара Загора е важен железопътен възел, а и в двата града има големи военни гарнизони. Слава Богу, набезите от въздуха са ограничени и няма големи щети и жертви.  По-старите казанлъчани и заралии още могат да разкажат за тревожните събития, станали през 40-те години на миналия век.

Първите въздушни атаки в България стават през пролетта на 1941 година, когато Царство България се присъединява към Тристранния пакт. Самолети от Югославия и английски, от Гърция, се опитват да накажат страната ни за присъединяването ни към споменатата коалиция, въпреки че по това време никой не ни е обявил война. Набегът бързо е отблъснат.
В нощта на 12 срещу 13 септември, на 1942 година самолети без обозначителни знаци атакуват Казанлък, Стара Загора, Русe и Горна Оряховица. По надписите от пуснатите бомби, става ясно, че бомбардировачите са съветски. Тогава въпреки войната, България и СССР не са прекъснали дипломатическите си отношения. В Стара Загора бомби падат над консервната кооперация „Пиперка“, от взрива са изпочупени стъклата на съседните къщи и тези на Търговската гимназия. Вероятно целта е била железопътната гара, но нощните бомбардировачи са объркали светлините на консервното предприятие, в което работила нощната смяна. В старозагорския музей има писмо, предадено от колекционера Николай Гичев, което свидетелства за събитието.
“Бомбардировката мина най-напред над нашия квартал без да пусне нищо, само ракети. Раздруса ни силно на над Пиперка си изсипа бомбите, има много разрушения край фабриката и самата фабрика. Над 200 бурета /празни и пълни/ пръснати, материали за правене на консерви изхабени…“ Така описва случилото се старозагорка, в писмо до своята дъщеря Оля, пет дни след нападението.
Вероятно атаката е дело на специалната съветска ескадрила за далечно действие на Червената армия, командвана от Александър Голованов. По същото време самолети летят и над Казанлък. Докато в Стара Загора има и човешки жертви, то в Града на розите има само материални щети. Всъщност 8 бомби падат край Бузовград, разрушена е една сушилня за дървен материал. Нощните нападения не са ефективни.
На 24 юни 1944 година, този път англо-американски летци атакуват Казанлък, връщайки се от Румъния. Те са посрещнати от българските изтребители от Марно поле и затова нападателите успяват да пуснат само 6 бомби, предимно на празни пространства, жертви отново няма. Доста по-рано гарнизонът в Казанлък подготвя позиции на противовъздушната отбрана, за да гарантира сигурността на важните стратегически обекти, които се намират в района – Арсенал, Школата за летци, военните поделения и промишлената зона.

През април армията подготвя позиции за зенитни оръдия на Тюлбето. Войници, работещи на обекта откриват на 19-ти прочутата днес Тракийска гробница, по време на изкопните работи. Веднага извикват уредника на музей „Искра“ – Димитър Чорбаджийски-Чудомир, който се убеждава, че находката е уникална.
Военните откриватели на гробницата първо попаднали на нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча; после от дромоса влезли в кръгло сводесто помещение. В гробната камера били намерени незначителен брой предмети, което свидетелствало, че гробницата е ограбена още в древността. Все пак, откритите предмети (40 златни копченца, 3 глинени розетки, част от желязна юзда, железен връх на копие, силно ръждясал и счупен крив железен нож, златна халка и др.) свидетелствали за високо развито ювелирно изкуство у траките през тази епоха. Намерените в гробната камера находки и кости показват, че там са били погребани двама души, вероятно от знатна тракийска фамилия. В камерата са открити останки от мъж и жена, а в коридора пред камерата и кости на кон. Но над всичко останало блестели със своето майсторско изпълнение уникалните фрески по стените на погребалното съоръжение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар