6.03.2022 г.

Век и половина след Освобождението пак фили и фоби


Умишлено пиша това по-късно, след 3 март. Станалото на историческия връх Шипка е резил, по-голям от всички, на които съм бил свидетел. Но това не е всичко! Век и половина след Освобождението в България едно остава непроменено – противопоставянето между русофили и русофоби. И в двете групи има твърде примитивни и неприятни лица. Както е написал Алеко – „да знаеш, че днешните са решили да се мирят с Русия...Сума ти неща може да се напишат – Цар Освободител, братя славяни, немските келяви чифути и т.н. Ама току виж и новите срещу Русия, и тогава бай Ганьо – предател! Тогаз пак ще караме „Задунайската губерния”... и няма да позволят да захвърлят нашето мило отечество под „миризливия ботуш на казака”.


Сега за Шипка. Премиер, двама владици и председателят на Народното събрание дойдоха да почетат националния празник. Това бе събитие, защото от Орешарски насам, никога в последните години премиер не се бе качвал на Шипка на 3 март. Може да харесваш министър-председателят, може и да го мразиш, но такива обиди и хули, както и замерянето със снежни топки, на такъв ден? Това бе много грозна гледка, а по този начин българските русофили много трудно ще привлекат привърженици сред неутралните си сънародници. Свалянето на знамето на ЕС и замяната му с руско също не е голямо геройство, а ефектът е същия. Най-лошото бе, че дори по време на заупокойната молитва и изпълнението на децата от музикална група „Искрица” виковете и цинизмите не спираха. Нещо повече, официалните гости се държаха доста нормално, за разлика от други речи, не забравиха руските войно, дали кръвта си за да я има отново България. Вярно, част от тях, във връзка с последните събития в Украйна, призоваха за мир, в което няма нищо лошо. Никой обаче не ги чу, крайните фенове скандираха „Русия”, „НАТО вън”,предатели и други неща, които доброто ми възпитание не ми дава да ги напиша.

Русофобите, особено в крайните си варианти, също не са за похвала. Много хора, които уважавам, включително и близки приятели, си сложиха украинското знаме на профила, но от години повтарят, това което официално ни набиват „специалисти” по Русия, хора препитаващи се с това. Затова все повече са българите, които си мислят, че руснаците са виновни за всичките ни неблагополучия. Този хор става все по-многогласен, като от историята вади само това, което му се струва полезно. Като плодче от торта. Ама не било проверено или е откровена лъжа? Не е важно...

Така например, съвсем сериозно предлага 3 март да не е национален празник. Защото Русия не ни е освободила, а е искала да ни пороби?! Нали в Санстефанския договор пише за окупацията на българските земи за определен период. Аргументът, че заемането на земя, в границите на друга държава се нарича окупация, за фобите не е от значение. Отделно пишат, че българите са платили за окупацията десетки тонове злато. Откъде, в несъществуващата още нова държава са намерили такива количества злато? Да не би да са ходили по къщите и да са късали пендарите от вратовете на жените? Намериха се и такива, които свързват 3 март с подписването на Брест-Литовския договор. Това било станало по настояване на българския премиер Радославов, за им напомня за 1878. Излиза, че двама кайзери, плюс цар Фердинанд и султана, чакат Радославов да им каже, кога да подписват договора. Между другото той е между Централните сили и правителството на Ленин, а не на царска Русия.

Значи Радославов предлага, монарсите одобряват, демек, върнахме си го на руснаците за Освобождението! Представям си, падишахът се поглажда по брадата и казва – Машалах, как пък аз не се сетих за трети? Аферим!

Смешно ли е? Ама все повече това се копира и поства в социалните мрежи. Защото всичко руско трябва да е лошо. Независимо дали става въпрос за царско време, болшевики или съвременна Русия.

Защото Захари Стоянов написал, че Левски казал – „Който ни освободи, той ке ни пороби”. Само дето трябва да гледаме, кога пише Захари това. Ами когато със Стамболов са начело на държавата, която тогава е в обтегнати отношения с Русия. Също като сега. Други потвърждения, че Левски е казал това – няма. Преди това в „Записките” Захари пише друго – Бенковски, гледайки горящите села, казал че отворил такава голяма рана на Тирана, че русите вече могат да заповядат! Самият Стамболов, по време на войната помагал на русите, като купувал и продавал добитък за нуждите на армията им. Тогава това било патриотично, а и той спечелил нещичко за себе си.

Писах на един мой близък приятел, който също е насъхан от русофобщината, че това, което става в момента е до голяма степен предизвикано и от нас. В продължение на години, ЕС, САЩ и НАТО се държат с руснаците като с полуидиоти. Отговорът му бе – грешка, трябваше да се държим с тях, като с пълни идиоти...

За съжаление, наличието на информация не води до бърз резултат, защото се иска и осмислянето й. Кой обаче си дава зор да мисли?

Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар