2.11.2021 г.

Кристална лира за Хора на Старозагорската опера


КРИСТАЛНА ЛИРА получи ХОРА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – СТАРА ЗАГОРА с хормайстор Младен Станев – за премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея“ по музика на Митрополит Иларион (Алфеев) на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта „Класика и джаз от Великобритания“ от цикъла „Музика без граници“ на 12 март 2021 г.

На официалната церемония по награждаването на сцената на Софийската опера тази вечер наградата получи директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора е ярко изявена и водеща формация в състава на театъра. В исторически план хорът е основополагащото звено, което дава началото на оперния живот в Стара Загора, възпитава музикалния вкус на старозагорци, малко по-късно проправя пътя и на професионалната опера, а заедно с първите знакови хормайстори от ранга на Златан Станчев, е  инициатор за създаването на най-стария извънстоличен оперен театър. През годините хорът допринася със своите постижения за съхраняването и развитието на богатите музикални традиции на Стара Загора, неговите многобройни и многопластови изяви се радват на възхищението на публиката у нас и в чужбина.

Дори в тези тежки времена за най-многочисления като състав културен институт в Стара Загора, Хорът на Държавна опера-Стара Загора премина през изпитанията и участва с голям успех в реализацията на няколко респектиращи по мащаб спектакли: премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на Античния форум на 8 август 2020 г., в забележителния гастрол на Старозагорската опера на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата с „Африканката“ от Джакомо Майербер /на 6 октомври 2020 г./, официалното откриване на оперния сезон на сцената на Старозагорската опера на 6 ноември 2020г. със спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди, който бе излъчен в цял свят онлайн на живо през културната платформа 7Артс.бг.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора бе главното действащо лице в премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея” по музика на Митрополит Иларион /Алфеев/ на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна” под диригентството на Старозагорския  митрополит Киприан.

Камерната опера „Двамата свенливци“ 

от Нино Рота на 5 и 6 ноември от 19 ч. в в Старозагорската опера носи заряда на младостта. Произведението се реализира на сцената със студенти от Национална музикална академия "Проф.Панчо Владигеров" и артисти на операта.

Аранжиментът на операта е на Виктор Крумов, Мирослав Георгиев, диригент е Мирослав Георгиев, режисьор Огнян Драганов, сценография Венцислав Петров, костюми Теодора Джамбазова.

Едноактната комична опера "Двамата свенливци" е създадена като радио продукция през 1950г. Първото ѝ изпълнение в ефир било осъществено на 15 ноември 1950г. под диригентството на Маестро Франко Ферара. Първата оперна постановка била в Лондонския Клуб -Театър "Скала" на 17 март 1952г. Последвали постановки в Театро Петруцели, Бари и Театро Доницети в Бергамо /респективно на 18.01.1971 и 23.10.1972/. Операта била написана по текст на Сузо Чекки Д'Амико под заглавието "I due timidi " (Двамата Свенливци). Действието се развива в малък квартал в периферията на един модерен град, в средата на миналия век. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар