28.09.2021 г.

Откриха след година Гениалната гимназия, но две училища останаха в историята

В началото на тази учебна година, старозагорските медии, незнайно защо, не обърнаха особено внимание на откриването на Професионалната гимназия за компютърни науки и математически анализ, носеща името на проф. Минко Балкански. Самият той присъства на тържеството, заедно с  френския посланик, а владиката Киприан отслужи водосвет.

Все пак събитието бе описано като първото открито училище в последните 30 години. Всъщност, дейността му започна от миналата година, когато гимназията, т.е. първите две паралелки бяха приютени в СУ „Иван Вазов”. Колко му е, сграден фонд в старозагорските училища, при това свободен, има колкото си поиска човек. Решението за създаването на гениалната гимназия, както я наричат част от заралии е от миналата учебна година, когато, вместо да се насочат средства към съществуващите отдавна математическа гимназия и електрониката средства, бе решено нейна база да стане сградата на бившето Първо основно, което пък официално отиде в историята, сливайки се с СУ „Христо Ботев”. Двете школа са в сградата на някогашното седмо, което пък се сля с „Кирил Христов”.

Затова, редно е, когато се пише за откриването на ново училище, и то за пръв път от три десетилетия, да се споменат и закритите вече училища. Но...е неудобно някакси.

Първо основно училище бе съсипано постепенно през годините. Първо бе включено в програмата за десегрегация в образованието, за която така и не бе направена оценка за ефективността й. Родителите в района започнаха да записват децата си в други училища и така, Първо стана средищно училище, т.е. липсата на ученици бе компенсирана, отчасти, с вербуването на такива от близките села. Въпреки това броя им бе около сто и цели етажи от сградата стояха необитавани. Затова се взе решение за сливането на Първо и СУ „Христо Ботев”, което също нямаше много ученици, след преместването му от центъра в района под стадиона.

Сега Гениалната гимназия бе тържествено открита, като досега, в нея са вложени два милиона лева. Без да се омаловажава ролята на проф. Балкански, и на хора като преподавателя Теодоси Теодосиев, логично възниква въпросът – а защо тези средства не се използваха по-рационално, за развитието на вече съществуващите специализирани училища в Стара Загора? На споменатите милиони не са окончателната сметка. Тепърва предстои да  се доизгражда базата, а и общижитието за децата, които не са от Града на липите. Защото амбициите са големи, в новата професионална гимназия да идват подрастващи от цялата област, а и от съседните. Засега обаче в четирите паралелки има само гении от Раднево, Гълъбово и Харманли. Това са градове, които и без друго родителите и децата са привлечени от по-големите възможности на учебните заведения в по-големия областен център.

Тепърва предстои да видим как ще се развива Гениалната гимназия, и как дейността й ще се отрази на Математическата гимназия и на школото, което носи името на Джон Атанасов. Дано едното да не е за сметка на другото, макар че досегашния опит показва, че неравнопоставеността на училищата в Стара Загора става все по-голяма.

Димитър Славов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар