1.10.2021 г.

Пловдивчани сложиха в „бомбето” голямата награда на тазгодишното „Пиеро”

Наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ беше присъдена на Държавен куклен театър- Пловдив за спектакъла „Бомбето“.


Журито под председателството на режисьорката Веселка Кунчева, в което бяха и сценографката Мариета Голомехова, руската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков избра наградата за музика да бъде
връчена на Милен Апостолов за спектакъла „Ученикът на смъртта“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен. Отличени са още „Хартиени истории“ на Фондация театър Корсар и „Кълбо“ на Център за изкуства „За Родопите“- Бостина.
Отличен за най-добра сценография бе „Дневникът на един луд“ на Театър Кредо- София с автори Нина Димитрова и Васил Василев- Зуека. Наградата за женска роля бе присъдена на Мелин Ердинч за спектакъла „Лукчо“ на Театър „Ателие 131“- София, награда за мъжка роля грабнаха Калин Зафиров, Ахмет Исмаил и Богдан Бухалов за спектакъла „Лукчо“ на Театър „Ателие“ 313- София.


Наградата за режисура взе Катя Петрова за работата и в спектакъла „Бомбето“ на Държавен куклен театър-Пловдив. Отличието за експериментални и нови филми замина за Словакия и театър „Одиво“- Банска Бистрица за спектакъла „Ignis Fatuus”.


Младите театрални критици Катерина Георгиева, Анита Ангелова, Наталия Вълкова и Десислава Василева отличиха Наградата на младата театрална критика на Фондация „Театър Корсар“- София за спектакъла „Хартиени истории“. Наградата за цялостен принос в развитието на кукленото изкуство удостоен професор Боньо Лунков. Отличието е учредено от д-р Валентин Стоянов, син на Коста Вълков - един от основателите на Кукления театър в Стара Загора.

 

В заключение и тазгодишното „Пиеро” мина на обичайното високо ниво, въпреки по-скромното чуждестранно участие, спрямо други години. Многобройните събития от конкурсната и съпътсващата програми бяха пръснати на различни места – операта, театъра, двете сцени на Кукления театър ,Къщата на Архитекта, библиотеката и Културния център. Покрай спектаклите, заралии и гостите на града видяха и интересни изложби, най-новата българска анимация, с което фестивалът потвърждава отново, че е вероятно най-сполучливият културен продукт, създаден в Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар