6.01.2020 г.

София МЕНАР Филм отново гостува в Стара Загора

От 14 до 26 януари 2020 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ показват ленти от селекция на  София МЕНАР Филм Фест (8 +1 прожекции) с фокус Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.
Билет за една прожекция: 5 лв. - 3лв за ученици и пенсионери
MENAR PASS за 8 прожекции + 1 извънредна прожекция: 30лв.

ПРОГРАМА

14 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч. - Откриване, зала първи етаж
„На края на света“ (Yomeddine)
Египет (2018) 97 мин.
Режисьор: Абу Бакр Шауки
В ролите: Ради Гамал, Ахмед Абделхавез, Осама Абдала
Един отхвърлен от обществото добряк, едно остроумно хлапе и едно уморено магаре тръгват на дълго пътешествие из прашните египетски пътища в търсене на нещо, което никога не са срещали, но цял живот копнеят за него.
Трогателната история на Бешай и Обама докосна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия. Освен че беше номиниран за „Златна палма” в Кан, дебютът на Абу Бакр Шауки беше избран да представи Египет и в надпреварата за чуждоезичен „Оскар”.


16 януари 2020 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж
„Капан“ (Trap)
Турция (2019) 84 мин.
Режисьор: Сеид Чолак
Сценарист: Сеид Чолак, Гювен Адъгюзел
С: Онур Дилбер, Серкан Алтънташ, Ясемин Гиргин, Мюнибе Милет
„Каквото вземеш от природата, и тя си го взима от теб“. Монотонното ежедневие на петима рибари от малък остров насред планинското езеро Бейшехир тече според закона на природата. С идването на зимата, водата в езерото замръзва и от планината слиза вълк. Хищникът е минал по леда и е на острова. Сега всички се страхуват за живота си. Страхът и чувството за самосъхранение отприщват дивия звяр у човека и извикват у него невиждани сили.


18 януари 2020г. (събота), зала първи етаж

14:00 ч. – „Домино“ (Domino)
Иран (2019) 86 мин.
Режисьор: Лале Барзегяр
Сценарист: Лале Барзегяр
С: Соня Санджари, Араш Афиф, Кейван Мохамади
Ялда се опитва да се помири със съпруга си, защото се страхува от мнението на околните. Когато и двамата решават, че повече не могат да живеят заедно и трябва да се разделят, Ялда е принудена да се върне при родителите си. Те обаче не са готови да приемат факта, че дъщеря им е разведена и решават да скрият това от останалите роднини. Положението на Ялда се усложнява допълнително, когато в живота й се появява нова сродна душа.

16:00 ч. – „Сазът: Ключ към сърцето“ (Saz: The Key of Trust)
Германия-Турция (2018) 90 мин.
Режисьор: Стефан Тално
Сценарист: Стефан Тално
Петра е от малкото европейски музиканти, които свирят на саз. За нея той е най-скъпият, но най-потаен инструмент, мост, който свързва континенти, векове и култури, за да стигне и до нейното сърце. В търсене на родното място, тя тръгва по следите му: из закътани балкански селца, през шумния Истанбул, към мразовития Кавказ, чак до град Хорасан в Иран, на 10 хиляди километра от дома й в Берлин. Навсякъде по пътя си тя среща музиканти и иска от тях само едно: да й изсвирят песен със своя саз.


21 януари 2020 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж

„Приказният замък“ (The Castle of Dreams)
Иран (2019) 86 мин.
Режисьор: Реза Миркарими
Сценаристи: Мохамад Давуди, Мохсен Гараи
С: Хамед Бехдад, Жила Шахи, Азаде Нобахари, Нюша Алипур
Джалал трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него. Самите деца предпочитат да останат при леля си, вместо да заминат с баща си. Но чичо им отказва да се грижи за тях и настоява Джалал да поеме отговорност за децата си.


23 януари 2020г. (четвъртък), зала първи етаж
18:30 ч. Късометражна програма 1
„Контакт“ (Contact)
Ливан (2019) 21 мин.
Режисьор: Самир Сиряни
Единак, живеещ близо до границата, стреля по бежанците, които се опитват да пресекат незаконно браздата. Един ден намира запис в поредната жертва и решава да го преслуша.

„Сокотра – невидимият остров“ (Socotra – The Invisible Island)
България (2019) 10 мин.     
Режисьори: Румяна Христова, Георги Кожухаров
Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен.След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. Затова Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните. 

„Клане“ (Slaughter)
Иран-Ирак (2018) 13 мин.
Режисьори: Саман Хосейнпур, Ако Зандкарими
Гасем е принуден да продаде кравата си, за да преживее семейството тежката зима в планината. Но кравата изчезва.

„Брат“ (Brother)
Италия (2019) 15 мин.
Режисьор: Бепе Туфаруло
10-годишният Али и 18-годишният му брат Мохамед губят родителите си и дома си след бомбардировка в Кабул. Едва съвзели се от ужаса, сега момчетата трябва да се разделят.

„Тежко бреме“ (The Heavy Burden)
Турция (2019) 17 мин.
Режисьор: Йълмаз Йоздил
Време е старият Бозо да бъде пенсиониран и да се сбогува с туристите по улиците на Мардин. Но дядо Авдел не може да се примири, че най-доброто магаре в града ще бъде пенсионирано и той ще загуби прехраната на семейството си. На помощ идва племенникът му, който е готов да осигури нов помощник на дядо Авдел – младо магаре от Сирия.

„Въздух“ (Air)
Казахстан (2018) 14 мин.
Режисьор: Айжана Касимбек

Младо момче мечтае да стане пилот, но ежедневието му е отдадено изцяло на парализирания му дядо, чието състояние се влошава от ден на ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар