11.11.2019 г.

Рисунки на Дечко Узунов представят в Стара Загора

На 14 ноември 2019 г. от 18 часа в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата „Дечко Узунов /1899-1986/ - акварели и рисунки“.
В експозицията са включени 38 произведения, с които 
Художествена галерия Казанлък гостува на Стара Загора.
В основата на подбора за тази колекция стои темата за лиричния свят на един от най-значимите и популярни творци в българското изкуство – Дечко Узунов.

Изложбата е посветена на 120 годишнината от рождението на художника.

Художественото наследство, оставено от Дечко Узунов, е изключително разнообразно откъм теми, жанрове и видове изобразително изкуство — както изящни, така и приложни. Твори живопис, графика, илюстрация и оформление на книгата, сценография, декоративна монументална живопис. Работи в жанровете портрет, голо тяло, пейзаж, натюрморт, фигурална композиция с исторически, библейски, митологични и съвременни сюжети.
Рисува стенописи в казанлъшката църква „Свети Йоан Предтеча“,във фоайето на Хотел Казанлък ,като дар за своите съграждани , в карловския Дом на културата, в старозагорската опера, в Народната опера, Народния театър, НДК и Съдебната палата в София.
Илюстрира множество книги, сред които такива на Ангел Каралийчев, Чичо Стоян, Йордан Стубел, Атанас Душков, Емилиян Станев.
По покана на Николай Масалитинов и Кръстьо Мирски създава декорите и костюмите за някои театрални и балетни постановки в Народния театър: „Престъпление и наказание“ на Достоевски, „Любов“ на Пол Жиралди, „Професията на госпожа Уорън“ на Бърнард Шоу, „Почивка в Арко Ирис“ на Димитър Димов, балета „Тракия“ на Петко Стайнов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар