28.11.2019 г.

Старозагорските „войводи” предлагат да се профукат 2 милиона от общинската хазна

На 18 декември на сесия на Общинския съвет старозагорското ВМРО ще внесе подготвената от предния мандат „Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на община Стара Загора“. Вносителите очакват от нея да се възползват приблизително между 1500 и 2000 старозагорски семейства. Предвидените плащания за новородено старозагорче са 800 лв., 1000 лв. или 1200 лв., а на родители ще бъдат дадени съобразно с образователния им ценз, съответно за средно образование, за степен „бакалавър” или степен „магистър”. Средствата, които са необходими за изпълнението на предлаганата програма, годишно се очаква да възлизат на около 2 млн. лева, според сметката на вносителите. Условието е две години преди раждането на детето родителите да са живели в Стара Загора.
„И нека не забравяме, че всеки поет ангажимент по време на предизборната кампания, трябва да бъде изпълнен!”– официално се хвалят „войводите”.
Това е поредната хрумка, с която ще борим демографската криза, макар че няма никаква сигурност, дали получилите пари мами и татковци, няма да си потърсят късмета в някой друг град или страна, след като усвоят полагащите им се финанси. Разбира се, ако новоизбраните старейшини подкрепят „войводската инициатива”. Не е ясно и дали обвързването на помощта с образованието няма да мине за дискриминация. Всъщност, колко пари трябва да получи някой, че да се реши да ражда и дали това е въпрос само на финанси?
Малко по-рано Общината се включи в инициатива за връщането на нашите сънародници в чужбина, от което също със сигурност нищо няма да излезе. Защото българите напускат по икономически причини, а не защото пропагандата им повтаря ежедневно как добре се развива страната или даден град.
Лесно ли се харчат общински пари? Категорично – да? Тях никой не ги брои, макар че, финансовия министър Горанов, вече напомня на местните власти, че централното им управление не може да продължи дълго.
В Стара Загора ще строят в новия парк тукашна зала „Арена” с над 5000 места. Тя ще бъде многофункционална и ще се използва за спортни състезания, изложения и концерти…Прогнозно ще струва около 25 милиона лева. В идеята няма нищо лошо, ако обаче залата носи приходи. До този момент заралии имат две големи спортни зали, които носят годишно… загуби от около 600 000 лева. С „Арената” има опасност загубите да надхвърлят милион. Отделно ще се ремонтира Летния театър на Аязмото и за още два крупни обекта и Общината се кани да тегли нов заем от 10 милиона лева. Гаранцията за него са собствените приходи.
Продължава и развитието на модерен градски транспорт – предстои да се пусне нова система за таксуване и покупка на електробуси. Апаратите за самотаксуване в колите на градския транспорт и по някои спирки, трябваше да се тестват през октомври, но още не работят. Ако някой попита контрольорите – кога ще заработят, на запитаните не им става много драго. Защото се очаква повечето от над 80-те кондуктора ще бъдат съкратени. Нищо лично, жертва на прогреса. Същевременно сравнително новите автобуси, взеха да дават фира, още преди изтичането на гаранционния им срок, който беше удължен с малко. Какво ще стане оттук нататък не е ясно, освен че нито едно от общинските дружества не е на печалба, а напротив – доста са на загуба. Това важи и за „Автобусни превози” в пълна сила.

Щом местната администрация само харчи, без да увеличава приходите, освен от зелената зона и „паяците”, какво и остава друго, освен да вдига местните данъци и такси. Ако не сега, то малко по-късно. Дано старейшините поне не гласуват предложението на двамата „войводи”, защо още минус два милиона ще е просто непосилно за старозагорската хазна.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар