5.09.2018 г.

Нарине Абгарян представя новия си сбирник с разкази в старозагорския „Хеликон”

На 6 септемви (четвъртък) от 18 часа в старозагорската книжарница на „Хеликон” писателката Нарине Абгарян ще представи новата си книга – сборник с разкази „Да живееш нататък“. Темата е войната. За книгата авторката казва: „Да пишеш за войната е все едно да рушиш у себе си надеждата. Все едно да гледаш смъртта в лицето, като се стараеш на не отместваш погледа си. Аз се стараех, както можех. Не съм уверена, че ми се получи. Животът е по-справедлив от смъртта и в това е скрита непобедима истина. Трябва да вярваш в това, за да живееш по-нататък“. Изданието е в разпространителската мрежа от края на, излязло с логото на „Лабиринт“, преводът е на Емилия Масларова. Това е четвъртата книга на Абгарян, преведена и издадена на български език (съвсем скоро след първото й издание в Русия).
Нарине Юриевна Абгарян е от арменски произход, но пише на руски език. Автор е на пет романа (три от тях „Манюня“, „Три ябълки паднаха от небето“ и „Хората, които са винаги с мен“ преведени на български език) и два сборника с разкази, единият от които представя на 6 септември.
Абгарян започва да публикува отначало през 2005-а в свой блог, а през 2010-а излиза повестта „Манюня“, разказ за приключенията на две малки момиченца в планините на Армения (автобиографична!, превърнала се в трилогия). Първият тираж се изчерпва за седмица! След това, почти всяка година издава нова книга. По нейната повест „Семен Андреич. Летопись в каракулях“ протопип на главния герой е синът й. По книгата „Манюня“ са създадени театрални спектакли в театрите Самара и Омск.
Нарине Абгарян е носителка на редица награди. Сред тях – литературната награда на името на Александър Грин (руски писател) – за особен принос в развитието на отечествената литература; награда „Голямата книга“ (2011 г.); награда „Нова руска словесност“ (2013 г.). За книгата „Три ябълки паднаха от небето“ – наградата „Ясна поляна“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар