17.01.2018 г.

Показват безплатно филма „Пеещите обувки” в библиотеката

На 20 януари (събота) от 11 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще бъде показан българският игрален филм „Пеещите обувки“ (2016 г.) – биографична драма, 142 мин. За среща със зрителите специално ще пристигне  режисьорът Радослав Спасов. Входът е свободен!
Филмът е по сценарий на Георги Данаилов и Радослав Спасов; режисьор Радослав Спасов; оператор: Веселин Христов; музика: Виктор Чучков. В ролите: Донна Бангьозова, Рая Пеева, Ернестина Шинова, Александър Алексиев, Юлиян Петров, Борислав Чучков, Стефан Щерев, Стефан Вълдобрев, Стоян Алексиев, Кръстьо Лафазанов.
Историята е върху част от живота и творчеството на певицата Леа Иванова и композитора Еди Казасян. Лилиана Иванова е родена в Дупница през 1923 г. След атентата в църквата „Света Неделя” родителите й се местят в Цариград. Когато се връща в България, иска да учи рисуване, но желанието й да пее е по-силно. Взима уроци при млад евреин и се влюбва. Заради гоненията от нацистите, той заминава. Използвани са мотиви от нейната съдба, която я отвежда от трудово-възпитателния лагер в Ножарово до световните музикални сцени. Централно място в сюжета има силната любов между Леа Иванова и Еди Казасян, които остават заедно въпреки всички перипетии. Заедно с оркестъра заминават в чужбина и остават там 20 години. Обикалят Румъния, Югославия, Швеция. Връщат се в България. Леа получава инсулт, но продължава да пее. Остава на сцената докрай…
Леа е по-известна на Запад, отколкото в родината си. Грамофонни плочи с песните й се продават в Унгария, Германия, Полша, Америка. У нас поколението, родено през 40-те години я помни с хитовете „ЦУМ“ и „Чико от Порто Рико“.
Продукцията е реализиран от Националния филмов център, Столична община и Българската национална телевизия, в копродукция с „Дрийм Тийм Филмс“ – Евтим Милошев, Габриел Георгиев и Иван Спасов и със специалната подкрепа на Националния дворец на културата.

Филмът получи специалната награда на журито „Сребърен Георгий“ на кинофестивала в Москва през  2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар