2.01.2018 г.

Публично ще обсъждат паметника на Тервел в Стара Загора

Не само Тервел, но и Юстиниан ІІ е бил в Стара Загора, факт!
Мнозина помнят как българите разгромиха ромеите с викове "ура"
на уж историческата възстановка преди години
Публично обсъждане на идеята за издигане на монументален паметник в чест на кан/хан Тервел по повод юбилейната годишнина от победата му над арабите при Константинопол (718 г.) ще се проведе през януари в Стара Загора, пише „Монитор”, без да се оточняват подробности. Обсъждането си е малко позакъснло, но все пак огромният конник, чудо невиждано, още не е извисил снагата си в малкото пространство до универсалния магазин. Има време да се спре подобна приумица, въпреки общоевропейското й значение, което искат да и предадат.
Инициативата е на общинския съвет и неговия председател Таньо Брайков след като ръководствата на Съюза на българските художници и Съюза на архитектите в Блгария се дистанцираха от проведения през миналата година конкурс, спечелен от търновския скулптор Борис Борисов. Проектът предвижда 10-метрова конна фигура (заедно с постамента) на споменатия владетел с размахан меч да бъде инсталирана върху площ от малко под 100 кв м в самия център на града, на мястото на стария градски съвет. Художниците и архитектите смятат, че паметник с подобни размери не се вписва в правилата на урбанистиката и ще влезе в рязко противоречие със сегашната среда.
Мястото беше предоставено преди  близо 8 години от някогашните общински съветници, там тогава беше сградата на старото кметство.Оказва се, че според застроителния план теренът е предвиден за сграда, а не за паметник. Как и защо съветниците тогава са гласували по този начин – никой не се наема да коментира. То и кога старейшините са се задълбочавали в някоя тема.
От СБХ твърдят, че конкурсът е бил проведен в нарушение на елементарни изисквания, премираният проект пък напомнял на други паметници по света и у нас.
Начело на инициативният комитет за монумент на Тервел са проф. Божидар Димитров и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. В информацията се добавя, че градоначалникът обаче също не е във възторг от проекта на Борис Борисов, въпреки че е председател на инициативния комитет.

Хубаво е на обсъждането да се попитан инициаторите, защо един друг проект – този за скулптурите на старозагорските поети на ларгото бе отхвърлен, а всички прегърнаха идеята за Тервел. Надявам се авторите на предложението за поетите – арх. Петър Бакърджиев и Петер Митев да зададат този въпрос. Възможно е да се попита и за преустройството на паметника на подп. Калитин, който си остава незаконно преустроен и в годината, когато ще отележим 140-годишнината от освобождението. Както и ще има ли ремонт на падналите плочи на монумента „Бранителите на Самарското знаме”… И нека тези въпроси да не се приемат като отправени от граждани-лаици, защото експертната сила на общината явно не е на особено високо ниво…Макар че, кои са професиолналните съюзи на художниците и архитектите, или пък други специалисти, че да възразяват на мегаломанските своеволия на старозагорските управници? То от последните по-големи експерти няма… 

Няма коментари:

Публикуване на коментар