2.12.2016 г.

Един град – два отбора, нека печели по-добрия, а сега това е ФК „Верея”

Снощи на стадион „Трейс Арена”, пред по-малко от 1000 зрители, се случи логичното. „Верея” победи „Берое” във второто историческо дерби на града в елитната футболна група с 1:0. Голът бе на екзекутора на ЦСКА Амаду Сукуна. Да, момчетата на Александър Томаш са дебютанти в Първа лига, играят предпазливо и прибрано, но пък сърцато, заслужено и очаквано спечелиха. А „стогодишният” „Берое” бе беззъб и безидеен, логично остава с четири точки от градския си съперник и е все по-далеч от зоната на челната група, която ще се бори за място в евротурнирите. Затова и най-новият наставник на зелено-белите Ферарио Спасов се оплака от безобразната селекция на своя предшественик и набеляза седмина от тима за предстоящата чистка.
Заралии са в мнозинството си беройци, защото това е историческия клуб, със славно минало, а доскоро и с надежда за нови велики дела. Вярно, не е на сто години, но пък трофеите в музея на стадиона под Аязмото не са никак малко, ако не броим столичните грандове и „Лудогорец”. Обаче за днешната криза има някой виновен, който пък не смеем или не искаме да го посочим. Защото едно е да си измислиш юбилей (апропо – първият тим в града се е наричал „Верея” и сините имат пълно право, също да претендират за 100-годишна история), друго да градиш и развиваш силен отбор, който да преследва и постига големи цели. Големи, за нашите мащаби…
Нека си припомним какво се случи на зелено-белите тази година. Те се класираха сред призовата тройка през миналия сезон, играха в евротурнирите и отбелязаха 100-годишнина. Преди тържествата смениха треньора Петър Хубчев, с абсолютно неизвестен футболен спец, без професионална биография. Преди това го направиха почетен гражданин, заради спечелените с него купи. После, по традиция не заявиха никакви цели в новото първенство, а отборът се проваляше кръг, след кръг. На феновете им писна и изгониха треньорът, на който мнозина не запомниха дори името, и дойде Ферарио Спасов. С него нещата също не потръгнаха, последните му изказвания открехват част от причините за неуспехите. Слаба селекция, но това не е всичко. На пръв поглед такъв проблем не трябва да има, защото отборът е финансово осигурен с бюджет от около 3 милиона. Явно обаче не парите правят играта. Част от стария тим, който постигна успехите в последните години, сега играе във „Верея”, клуб с доста по-малък бюджет. И те победиха амбициозни тимове като „Дунав”, новият ЦСКА, който може и да не е същия, но също е сред лидерите, а биха и много уж по-славните си съграждани, които я карат на стари лаври. Та има виновен, който явно не е извън клуба, и не е треньорът. Има някой друг, чийто мъдри мисли са довели положението дотук. Отговорът идва веднага – това е ръководството – т.е. Управителния съвет. Без промени в него, промяна, кой знае каква, явно няма да има.

На мача в кв. „Кольо Ганчев” беройци издигнаха транспарант – „Един град, един отбор!” Да се чуди човек на абсурдния им патриотизъм. Не господа, в града има два отбора, и по-добрия е вече „Верея”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар